Чернівецька міськрада просить НКРЕКП переглянути тарифи на комунальні послуги

Депутати Чернівецької міської ради, на чолі з міським головою, звернулись до Президента України, Прем’єр-міністра України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з низкою прохань, які стосуються комунальної сфери, повідомляє пресслужба ратуші.

Зокрема міські обранці вважають, що споживачі природного газу заплатять двічі, оскільки в тариф вже було закладено витрати АТ “Оператор газорозподільної системи “Чернівцігаз” та заборгованість споживачів за попередні роки. Також депутати у своєму зверненні наголосили на тому, що прокладання газових мереж і газифікація господарств та підприємств відбувалась, здебільшого, за кошти самих власників господарств.

“Ще однією небезпекою для споживачів є безвідповідальність “облгазів” у питанні модернізації основних фондів – капітальні ремонти та придбання обладнання, що закладено в структуру тарифу. “Облгази”, зазвичай, цього не роблять, НКРЕКП їх цілком законно штрафує за порушення, а при наступному перегляді тарифів, сплачені штрафи знову лягають на плечі споживачів” – йдеться у зверненні.

Крім того, представники громади висловили своє обурення щодо Постанови Кабінету Міністрів України №1325 від 28.12.2020 р., якою з 1 січня 2021 року фактично скасовуються пільгові тарифи для економних споживачів електроенергії і встановлюється фіксована ціна з 1 січня по 31 березня 2021 року – 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт год, незалежно від обсягу споживання.

Депутати вважають, що і підвищення на 70% ціни на послуги розподілу природного газу, і встановлення фіксованої ціни на електроенергію з 1 січня по 31 березня 2021 року однозначно стануть фінансовим тягарем для всіх споживачів газу та електроенергії.

“Враховуючи стурбованість мешканців міста та їх численні звернення до виконавчих органів та депутатів міської ради, звертаємось до вас з проханням переглянути постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфкрах енергетики та комунальних послуг, від 30 грудня 2020 року №2785 “Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ “Оператор газорозподільної системи “Чернівцігаз”, а саме:

  • переглянути структуру тарифу (елементи витрат) – зокрема, провести незалежну перевірку його доцільності та обгрунтованості;
  • вжити заходів щодо зниження тарифу на послуги розподілу природного газу також шляхом оптимізації видатків підприємств-операторів газорозподільних систем;
  • привести тариф на послугу розподілу природного газу до єдиного значення для всіх мешканців країни, з метою забезпечення соціальної справедливості;
  • переглянути умови нарахування тарифу за послугу розподілу природного газу для нових споживачів та тих, які у поточний чи попередній рік не споживають/споживали природний газ;
  • переглянути механізм розрахунку розміру оплати послуг доставки природного газу з огляду на природні умови та сезонність, оскільки температурний режим кожного року є різним а, відповідно, різним є обсяг споживання природного газу, то наразі це зумовлює значне зростання тарифів у теплі осінньо-зимові періоди.

Просимо також зупинити дію Постанови Кабінету Міністрів України №1325 від 28.12.2020 р. “Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. №483″ і повернути людям, у цей важкий для них час, можливість користуватися пільговим тарифом за умови низького обсягу споживання електроенергії.”

Реклама

Залишити коментар