Коаліцію в Чернівецькій обласній раді створили ЄС і ОПЗЖ – Максим Бурбак

Народний депутат двох скликань Максим Бурбак в інтервю програмі «Постфактум» на телеканалі ТВА відкрив таємниці кулуарних домовленостей новообраних місцевих депутатів.

– Три ради вже мають своїх голів: Чернівецька міська, районна та обласна. Почали працювати, провели перші засідання. Але найцікавіші події розгорталися в обласній раді. В один день там не встигли обрати голову і заступників і Ви одразу ж на ці події відреагували, зауваживши на коаліції ЄС та ОПЗЖ в обласній раді. Що ж там відбулося?

– Ми неодноразово обговорювали партизацію органів місцевого самоврядування та імперативний мандат, який почне діяти з жовтня наступного року. Вся та політика, яку ми бачимо у Верховній раді, перейде у місцеві ради. І це вже відбувається. Замість того, щоб тут, на місцях місцева влада займалася господаркою. Минулого тижня першим було засідання новообраної Чернівецької районної ради. Це надпотужне утворення із 6-ти районів. Але прикро, що жодних повноважень там не прописано. Разом з тим, спершу було б варто зареєструвати районну раду як юридичну особу, виготовити печатку, а вже потім призначати собі заступників. Бо зараз так виглядає, що Чернівецька районна рада у приймах, бо провела перше засідання у приміщенні обласної ради. Призначили 4 заступників замість 3. Це просто роздавання посад за домовленості про коаліцію. У вас ані приміщення, ані бюджету, ані печатки, ані реєстрації – ви маєте взяти 5 стільців і сидіти в коридорі обласної ради ухвалювати рішення. Тому цілком логічно було б зробити перерву у засіданні, визначитися, де буде бодай розміщена районна рада. Прикро, що розбудовою Чернівецької районної ради будуть займатися люди, яких я бачу вперше, крім Середюка, який вже трохи має хисту і досвіду роботи у Чернівецькій міській раді. Цікаво, як колишній працівник органів МВС та СБУ, а нині – голова районної ради, буде працювати зі своїм заступником, який фігурує у кримінальному провадженні про хабарництво? Мені цікаво, як чинний депутат Чернівецької міської ради Пуршага став чинним депутатом Чернівецької районної ради, не склавши попередній мандат? Але зараз на це не зважають.

– Гаразд, прорахунки в роботі Чернівецької районної ради можна списати на відсутність досвіду. Але ж наша обласна рада, яка за попередньої каденції вміла розглядати десятки питань порядку денного за півдня, до чого теж  були претензії, цього ж разу 2 дні обирала собі голову…

– Сприймайте як факт те, що кожен склад ради – гірший за попередній. Це – депрофесіоналізація всієї країни. Тому те, що колись глузували журналісти з Івана Мунтяна, як той веде сесії, ще буде видаватися взірцем роботи. Тому що те, що зараз робиться у Чернівецькій обласній раді, як проходила ця «коаліціада» і «спікеріада», мені нагадало найвиразніші приклади візантійщини. Коли з трибуни лунають заяви на кшталт «ми – партіоти, не будемо грати на партію влади, офіс президента нас заганяє голосувати за «слуг народу» – це заява ЄС, то куди ж вас заганяють? У нас є коаліція ОПЗЖ (колишні регіонали) з ура-партіотами з ЄС. Це закріплення реваншу регіоналів у Чернівецькій області. У голосуванні за голову обласної ради є ОПЗЖ, ЄС, Єдина альтернатива (нова партія, яка грає разом з ОПЗЖ – цікаво) і Аграрна партія. І Аграрна партія, яка не набрала першості за кількістю депутатських мандатів, має голову обласної ради за підтримки Європейської солідарності. Пані Олю Кобевко, як Вам у коаліції з колишніми регіоналами, які судилися з Вашим батьком? Комфортно? І хочу пояснити – так звані Віденські домовленості 2014 року, де було, за інформацією ЗМІ, узгоджено з Фірташем, що Петро Порошенко йде на посаду Президента, а Володимир Кличко – на посаду Київського міського голови – продовжуються у ракурсі Чернівецької області. Цикл пройшов – 10 років. Я згадую, коли був депутатом Чернівецької обласної ради у 2010 році і з Михайлом Папієвим, який тоді був головою ОДА і керівником партії регіонів в області, підголосовували «Наша Україна» з Кулішем. Тепер те саме – 10 років пройшло і вже знову Папієв Михайло Миколайович, але вже тепер з новим, молодим поколінням «Нашої України» – Блоком Петра Порошенка – Михайло Вікторович Павлюк. І коли вони почнуть розказувати, що вони не давали голоси за голову облради і все це – таємне голосування – не треба. Ви вже своє обличчя показали. Чому це негативно для області? По-перше, усіх виборців ЄС ввели в оману цим голосуванням з ОПЗЖ за аграріїв, керівником яких є Василь Козак, син якого – у «Слузі народу» у Верховній раді.  Ви за того слугу не голосуєте, але за слуг через аграріїв голосуєте. Для області це буде погано, тому що партія влади, яка набрала найбільшу підтримку виборців і отримала найбільше мандатів, заслуговує мати свого спікера. Прикро, що пан Роман Клічук, який каже, що вони виграли вибори до міської ради і повинні мати свого секретаря, такий же принцип в обласній раді не сповідує. Якби голова обласної ради був від «Слуги народу», то це б сприяло кращій комунікації між Чернівецької областю і урядом чинним та монобільшістю у Верховній раді. Переконаний, що після цього будуть зроблені кадрові висновки в офісі Президента. По-друге, нагадаю вам серіал – «чернівецька пустош». Ось всі ці політикани перетворюють зараз Чернівці на задвірки.

Я подивився, як проходила сесія Чернівецької міської ради, де були присутні лише 26 з 42 депутатів – такого не було ніколи. Перша сесія, де був новообраний міський голова – не прийшли 3 фракції. Ми бачимо, що з кожного питання Роману Клічуку доведеться домовлятися з усіма. І те, що він декларував і, я переконаний, щиро хоче змінити у Чернівцях, буде розбиватися об скелю політичних домовленостей. Комусь щось треба пообіцяти, щось пролобіювати, десь око прикрити. Тобто ми побачимо каденцію договорняків. Щодня міський голова, замість того, щоб займатися господаркою, буде змушений розрулювати всі ці домовленості. І тут мінус в тому, що їм бракує досвіду у таких домовленостях.

Але найголовніше – те, що «Слуга народу» програла вибори спікера Чернівецької обласної ради, призведе до дуже швидких кадрових змін у виконавчій владі Чернівецької області. Я бачу дуже кволу позицію представника президента і голови виконавчої влади області. Сховався на виборах, не брав на себе відповідальність. І ми бачимо, як мало мандатів взяла партія «Слуга народу» у місті Чернівцях, добре, що «витягнули» область, але віддали посаду голови обласної ради «Аграрній партії». Думаю, що Сергій Осачук, який входить в орбіту Продана, котрий програв, дуже швидко буде змінений і далі будуть кадрові ротації.

Призначення представника «Аграрної партії» на посаду голови обласної ради розпочне гостру політичну боротьбу за крісло голови Чернівецької ОДА і думаю, що Василь Козак не буде пасти задніх у цій боротьбі.

І тепер мені цікаво, як Михайло Вікторович Павлюк, який був в.о. голови Чернівецької ОДА, мав публічні конфлікти з головою Сокирянської райради, сьогодні так щиро проголосував і його фракція віддала голоси за представника «Аграрної партії». Це – справжнє обличчя Європейської солідарності у Чернівецькій області. Ще одне підтвердження ми отримаємо, коли буде розподіл посад у Чернівецькій міській раді.

– Поза цим, все одно хтось намагається прив’язати Вас до ухвалення того чи іншого рішення, при чому, не лише у Чернівцях, а й у Києві. Прикладом цього є те, що знову 112 канал витягнув якогось нафталінового активіста і розповідав старі страшилки про ліс, контрабанду, цигарки, що все це кришує Бурбак.

– З каналами кума Путіна Медведчука у мені давні, «теплі» стосунки. Хочу нагадати, що як керівник фракції ще у 2018 році виносив питання відвідування ефірів цих каналів на розгляд фракції, де було вирішено не ходити на ефіри 112-го, «NewsOne» та інших ЗМІ Медведчука. Завжди казав, що це відверті прокремлівські рупори, які тут проводять досі проросійську пропаганду. Програма «NewsOne» подавала на мене в суд. Рішення суду було – повністю відмовити цим каналам у задоволенні позову. І це доводить, що вони таки є кремлівськими рупорами. Я був ініціатором постанови Верховної ради – звернення до РНБО, щоб рада на засіданні розглянула запровадження санкцій щодо тих каналів, які проводять в Україні проросійську пропаганду. Прикро, що тоді це не було виконано, коли Президентом був Петро Порошенко, і нині в РНБО думають про запровадження санкцій проти проросійських ЗМІ. Нічого вигадувати не треба. Візьміть ту постанову за моїм авторством і виконайте.

– А як протидіяти особистостям, проти яких ллється бруд із цих каналів

– Щоразу перед початком виборчого процесу починається ця мантра про «ліс Бурбака».

– Це означає, що ми підійшли до чергового етапу виборчого процесу?

– У 2019 році на позачергових виборах до Верховної ради, в цьому році на виборах місцевих деякі місцеві депутати, зокрема, Яринич, розказували про мене фейки і про Арсенія Яценюка, мовляв, нічого не зробили. Я пішов до суду і зараз це питання розглядається там. Гадаю, що суд ухвалить правильне і законне рішення, і ми покладемо крапку у місцевому масштабі щодо цього питання, а за собою залишаю право позиватися до цих рупорів кремлівських в Україні, щоб вони спростовували ці фейкові новини. Бо, резюмуючи, можна сказати наступне. Починається зачистка електорального поля перед позачерговими виборами до Верховної ради України.

– Тобто їх таки можна очікувати?

– Подивіться самі. Почалася пропаганда проти Арсенія Яценюка, як тільки з’явилися рейтинги, що Володимир Гройсман посів 2-ге місце за рівнем довіри в Україні, почали роздмухувати питання щодо імовірної якоїсь кримінальної справи, бачимо, що почалося обливання брудом мене персонально, відроджуючи фейки ще 2018 року. Тобто розуміють, хто становить для них небезпеку і починають «зачищувати». Натомість бачимо, що так звані патріоти, які всім розказують, що врятували Україну, самі зробили децентралізацію і все інше, утворюють «ширки» разом з ОПЗЖ. Можна ж вже людей не дурити і не тягнути на себе ковдру «єдиних патріотів України»? Так не буває.

– Довіра ж формується роками – і до телеканалів, і до посад.

– І до особистостей на цих посадах. Коли зараз нам будуть розказувати, що новообраний голова Чернівецької обласної ради жодного відношення не має до Василя Козака, подивимося на його перші рішення.

Реклама

Залишити коментар