В ЄС закликали збільшити ціну на електроенергію для українців

Глава Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янез Копач закликав Україну терміново реформувати систему ціноутворення на електричну енергію для населення.

Про це він повідомив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань енергетики під головуванням Андрія Геруса, повідомляє Обозреватель.

“Внести зміни в методику ціноутворення на електроенергію постачальників універсальних послуг (постачальники електроенергії для населення-прим.) і обмежити ПСО тільки побутовими споживачами”, – йдеться у звіті Копача, оприлюдненому на сайті Комітету ВР з питань енергетики.

Згідно з рекомендаціями Секретаріату Енергоспівтовариства, уряд паралельно має забезпечити механізми соціального захисту для вразливих категорій споживачів.

У звіті говориться, що оскільки домогосподарства в Україні як і раніше отримують електроенергію за цінами істотно нижче, ніж витрати на її виробництво і доставку, на роздрібному ринку відсутня будь-яка конкуренція.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення в Україні не переглядалися з березня 2017 р. вони становлять 0,9 грн/кВт.рік на перші 100 кВт.год і 1,68 грн / кВт.год в інший обсяг місячного споживання, що більш ніж в чотири рази менше ніж середній тариф в Європі.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриватиме витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації за занижених тарифів на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

Експерти відзначили, що від рішення щодо тарифів залежить подальша фінансова підтримка України від МВФ.

Реклама

Залишити коментар