У Польщі можуть заборонити Комуністичну партію

Генеральний прокурор Польщі звернувся до Конституційного суду країни з заявою про невідповідність Конституції цілей і діяльності існуючої в країні Комуністичної партії Польщі (КПП), повідомляє прес-служба Генпрокуратури, передає Кореспондент.

Проведений прокуратурою аналіз показав, що члени Комуністичної партії Польщі підривають демократичний порядок в країні.

“Цілі КПП ідентичні цілям інших комуністичних партій, які здійснювали тоталітарну владу в комуністичних державах ХХ століття. Її члени відкрито закликають до революції, подібної до Жовтневої революції в Росії, після якої до влади прийшли більшовики. Мета не тільки в захопленні влади, але і в “примусовій націоналізації і колективізації”, – наголошує прес-служба Генпрокуратури.

За даними слідчих, в офіційній програмі партії затверджується, зокрема, що “пролетаріат не може просто взяти під контроль буржуазний державний апарат, наприклад, за допомогою парламентських виборів”, “щоб усунути класову нерівність, необхідно скинути капіталістичну власність і замінити її суспільною власністю”.

Крім цього, польська Генпрокуратура розкритикувала той факт, що КПП висловлює захоплення політичною системою Радянського Союзу, радянськими керівниками і діями Червоної армії, а також не засуджує Катинську трагедію.

Як нагадали в польській Генпрокуратурі, згідно з положеннями 13 статті Конституції Польщі, існування політичних партій і інших організацій, що використовують тоталітарні методи і практики нацизму, фашизму і комунізму в своїх програмах, заборонено.

Забороняється також існування політичних партій, програма або діяльність яких передбачає або допускає расову та національну ненависть, застосування насильства з метою отримання влади або впливу на політику держави або забезпечує конфіденційність структур або членства.

Реклама

Залишити коментар