Сенат Франції ухвалив резолюцію про визнання Нагірного Карабаху

Сенат Франції ухвалив резолюцію про визнання Нагірного Карабаху. Її підтримали 305 сенаторів, один висловився проти. Про це пише Le Figaro.

Резолюція має рекомендаційний характер і закликає уряд Франції визнати самопроголошену республіку.

У тексті документа також згадується намір засудити «військову агресію Азербайджану, здійснювану за підтримки турецької влади та іноземних найманців», і закликати Азербайджан вивести війська з територій, захоплених внаслідок нещодавніх військових дій.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав це історичним рішенням.

У МЗС Франції відреагували на рішення Сенату, заявивши, що “одностороннє визнання не піде на користь ні Вірменії, ні населенню регіону, ні власне Франції”.

Україна вважає Нагірний Карабах окупованою територією Азербайджану.

Шеститижнева війна між вірменськими та азербайджанськими силами в Нагірному Карабаху почалася 27 вересня і закінчилася 10 листопада 2020-го підписанням мирного договору на умовах Баку.

В рамках мирної угоди Вірменія погодилася передати під контроль Азербайджану три райони. За умовами договору, вірменські військові мають добровільно залишити ці райони, за перемир’ям в регіоні стежитимуть російські та турецькі військові.

В ході наступу азербайджанській армії вдалося взяти під контроль низку населених пунктів, зокрема Шуші – одне з ключових міст регіону.

У Вірменії заявили, що загинули щонайменше 2317 вірменських військовослужбовців. Баку дані про загиблих не розкриває.

Реклама

Залишити коментар