Письменники Білорусі вимагають припинити масові репресії

Спілка білоруських письменників опублікувала відкритий лист до влади країни, в якому закликала зупинити репресії та насильство над людьми. Лист підписали понад 140 білоруських письменників, передає Кореспондент.
Серед підписантів – Світлана Алексієвич, Володимир Орлов та Володимир Некляєв та інші. Вони стурбовані тим, що протягом останніх 100 днів у країні відбувається постійна ескалація насильства з боку правоохоронних органів та адміністративних чиновників відносно громадян, які виходять на мирні акції протесту.
Як зазначається, за ці 100 днів заарештовано близько 30 тисяч осіб, понад чотири тисячі осіб отримали поранення, порушено близько тисячі невмотивованих кримінальних справ, вісім людей загинули.
“Держава ігнорує основні права людини. Проти винних у вбивствах і нанесенні каліцтв не було порушено кримінальних справ. Дозволені побиття пов’язаних затриманих, що заборонено міжнародною правовою практикою навіть відносно військовополонених”, – йдеться в посланні.
При цьому, як відзначають письменники, ескалація насильства, безкарність, позбавлення білорусів основних конституційних прав призводять до глибокої тривалої національної кризи в усіх сферах суспільного життя: економічного дефолту, міжнародної ізоляції, падіння Білорусі на дно цивілізаційного рейтингу.
“Ми… звертаємося до влади, керівників державних структур, чиновників, які зберегли здоровий глузд, з вимогою: …негайно припиніть масові репресії, знущання над людьми, які хочуть змін, визнайте свою поразку і прийміть волю народу!” – йдеться в листі.
Письменники також висловили повагу мужності і наполегливості білоруського народу і висловили співчуття всім, хто постраждав або втратив рідних.
Реклама

Залишити коментар