Чернівецька облрада перемогла у суді щодо протидії ЛГБТ-спільноті

Відповідна постанова Шостого апеляційного адміністративного суду оприлюднена у судовому реєстрі.

Чернівецька облрада ухвалила відповідне рішення про звернення щодо захисту інституту сім’ї у 2018 році. Пізніше активісти громадської організації “Ми є” вирішили через суд визнати протиправним це звернення. Справа тривала два роки.

23 травня 2018 року Чернівецька облрада ухвалила рішення “Про звернення депутатів щодо захисту інституції сім’ї в Україні”. Депутати проголосували за звернення до президента,ВРУ, Кабміну та РНБО з метою захисту інституції сім’ї, материнства, батьківства, дитинства.

Громадська організація 8 листопада 2018 подала позов до суду, де називає дії облради підбурюванням до дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації, та утисками. Позивач вимагав визнати дії облради протиправними та скасувати рішення яке, на їхню думку, порушує права та інтереси представників сексуальних та гендерних меншин. Чернівецька облрада подала клопотання про залучення до справи висновків експертизи.

Представник облради звернувся до Ради науково-практичних експертиз при Інституті держави та права ім. В. М. Корецького НАНУ. Згідно висновку Ради від 7 лютого 2020 дії Чернівецької обласної ради щодо звернення ґрунтуються на вимогах законодавства, оскільки вчинені відповідно до її компетенції.

Суд 2 липня ухвалив рішення на користь Чернівецької облради та відмовив організації. Проте у мотивувальній частині містились твердження, які, на думку просімейних експертів були некоректними. Була подана апеляція з метою зміни формулювання. Шостий апеляційний адмінсуд 2 листопада Постановою № 320/5975/18 вирішив змінити мотивувальну частину рішення суду, затвердив відсутність ознак дискримінації. У документі зазначено, що позивач не наділений правом на подібні вимоги.

Таким чином суд задовольнив частково апеляційну скаргу Чернівецької облради.

Реклама

Залишити коментар