Карантин вихідного дня — це шанс уникнути повного локдауну — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію з карантином вихідного дня. Він заявив, що це шанс уникнути повного локдауну.

Про це президент заявив у своєму другому відеоблозі, знятому у Феофанії, де глава держави лікується від коронавірусу. Відеоблог опублікований у соц-мережах Зеленського.

Рішення запровадити карантин вихідного дня Зеленський пояснив прагненням зменшити динаміку захворюваності:

«Це можна підтримувати або не підтримувати. Але не можна не розуміти чому саме таке рішення було ухвалене. У нас щодня нові рекорди. Більше 12-ти тисяч захворілих на день. Треба збити динаміку зростання кількості захворілих. І наші лікарі героїчно протистоять вірусу, але не треба доводити до ситуації, коли їм доведеться обирати кого лікувати», — сказав очільник держави.

Президент пояснив, що для досягнення мети є лише два варіанти: частковий чи повний карантин.

«Як зменшити зростання? Ідеальних інструментів для цього, я вважаю, не існує. Є болючі та ще болючіші. Наприклад, Франція, Німеччина, багато інших країн вводять повні локдауни — не на суботу і неділю, а на весь тиждень. І це ще гірше для бізнесу та економіки, ніж карантин вихідного дня. Карантин вихідного дня — це шанс уникнути повного закриття. І якщо у нас є такий шанс, ми маємо ним скористатись», — сказав президент.

Зеленський визнає, що карантин вихідного дня буде збитковим для деяких підприємців, але стверджує, що він триватиме усього шість днів:

«Фактично мова йде про шість неробочих днів. Шість днів. Так, окремі сфери бізнесу зазнають втрат. Уряд повинен надати їм програми та інструменти підтримки й це буде справедливо. Окремі, до речі, вже існують та діють. Хоча цього недостатньо. Не закритися, не звільняти людей, вистояти — це головна задача. Уряд має зробити все, щоб ці три вікенди не стали критичними для існування малого та середнього бізнесу. І ще, давайте відверто, є гроші та бізнес, а є життя та здоров’я людей. Жорстке, неприємне питання, але воно стоїть. Чи хтось рахував втрати, якщо в кіно або ресторани взагалі не буде кому ходити», — сказав глава держави.

Президент підкреслив, що ефективність шести днів карантину вихідного дня залежатиме від дій влади, в тому числі місцевої.

«Буде карантин вихідного дня ефективним чи не буде залежить від спільної взаємодії бізнесу та влади. Як центральної, так і місцевої. Але у деяких мерів, на жаль, продовжуються місцеві вибори. Вони думають не про кількість захворілих у своїм містах, а про кількість голосів у другому турі. А ми робимо непрості, а іноді дійсно непопулярні кроки тому що боремось не за рейтинги особисті, а за життя українців. Коронавірус змушує ухвалювати складні рішення. Якщо будемо реально дотримуватися карантину на вихідні, буде головний результат — ми уникнемо повного локдауну, але якщо продовжимо грати у добрих поліціянтів на місцях, не виконуватимемо рішення уряду і відзначатимемо це грандіозним концертом на площі міста, або якщо продовжимо постійно не вірити в ковід, маски та дистанції, тоді, я впевнений, у підсумку програємо всі ми: не окремий мер, не окремий міністр, не президент — програє вся Україна. Давайте цього не допустимо», — підсумував Зеленський.

Реклама

Залишити коментар