Авіакатастрофа МАУ в Ірані. Винним загрожує максимум три роки в’язниці – заступник генпрокурора

Винним в авіакатастрофі літака МАУ, який збили 8 січня в Ірані, загрожує до трьох років позбавлення волі

Про це заявив заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов в інтерв’ю Цензор.нет .

Він уточнив, що в справі розглядається ненавмисне вбивство або вбивство за необережностю. Згідно із законодавством Ісламської республіки Іран, винним в такому випадку загрожує максимум три роки позбавлення волі, а також виплата компенсацій сім’ям загиблих.

«Ми дізналися, що розслідування ведеться в контексті статей 291 і 616 Кримінального кодексу ІРІ, де передбачені особливості покарання за ненавмисне вбивство або вбивство з необережності. Щоб ви розуміли, максимальна санкція передбачає до 3 років позбавлення волі і виплату грошової компенсації сім’ям загиблих», — заявив він.

Мамедов також не знає, чи понесе відповідальність керівництво військового сектора Ірану після краху українського пасажирського літака.

«Поки це риторичне питання. Я не чув, щоб хто-небудь з керівництва військового сектора оборони поніс відповідальність після авіакатастрофи», — підсумував він.

Мамедов вважає, що іранська сторона «цілеспрямовано замовчує» інформацію про шість підозрюваних у справі про знищення пасажирського літака МАУ під Тегераном.

Літак МАУ рейсу Тегеран-Київ був збитий вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану.

В результаті загинули всі 176 чоловік на борту. Серед загиблих — 11 громадян України. Більшість жертв були громадянами Ірану та Канади.

На четвертий день після катастрофи Іран офіційно визнав, що літак МАУ збили його військові, які помилково прийняли його за ворожу ціль.

Іран дотримується позиції, що авіакатастрофа сталася через «людську помилку» оператора ППО, а не за наказом іранського військового керівництва.

У той же час Україна не погоджується з цією позицією. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що у Києва є ряд питань до функціонування системи управління повітряним простором Ірану.

Реклама

Залишити коментар