На Кіцманщині виявили трупи свиней, які заражені АЧС

У понеділок на території поблизу Лужанського аеродрому в зарослях місцеві жителі знайшли 5 трупів дорослих свиней.

Люди повідомили в сільраду та в Держпродспоживслужбу, пише Кіцмань.City

Того ж дня на місце виїхали представники сільради, поліції та начальник Кіцманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Ярослав Якубівський. Він повідомив, що трупам свиней породи Мангалиця вже кілька днів, спеціалісти відібрали проби та відправили на аналіз в регіональну лабораторію в Івано-Франківську.

У вівторок свиней утилізували: закопали їх у глибокій ямі, попередньо обробивши хлорним вапном. Продезінфікували місце, де було виявлено трупи, а також техніку, якою їх везли та копали яму.

У середу стали відомі результати проб із лабораторії, які підтвердили наявність збудника африканської чуми свиней. У зв’язку з цим 11 вересня проведуть засідання районної комісії ТЕБ та НС, де мають вирішити, які заходи та обмеження будуть проводитися. Попередньо планується оголосити зону спостереження у Лужанах та Шипинцях, а на території інфікованого об’єкту (колишній військовий аеродром) накладено карантин.

Наразі невідомо, хто і з якого населеного пункту викинув трупи інфікованих свиней.

Довідково:
Африканська чума свиней – інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней збудником якого є вірус. За своєю будовою вірус АЧС – це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, належить до родини Asfaviridae. Дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе.

Реклама

Залишити коментар