У Європарламенті не підтримують пропозицію Зеленського розпустити КСУ

У Європарламенті застерегли від розпуску Конституційного суду за пропозицією президента Володимира Зеленського.

Про це постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Ґалер  і заступниця голови делегації Європарламенту з асоціації з Україною Віола фон Крамон заявили в інтерв’ю для DW, передає Еспресо.

“Те, що пропонує президент, вже саме по собі є порушенням Конституції. Не можна просто взяти і ліквідувати Конституційний суд. Не можна вилікувати антиконституційні ухвали Конституційного суду антиконституційними заходами Верховної Ради”, – наголосив німець Ґалер, який представляє фракцію Європейської народної партії (ЄНП).

Фон Крамон заперечила, що євродепутати висловилися на підтримку ініціативи Зеленського розпустити КСУ, про що заявив голова фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Давид Арахамія. “Ми не можемо спонукати президента взяти й звільнити всіх суддів Конституційного суду”, – зазначила німкеня фон Крамон з фракції Зелених. Відповідний законопроєкт Зеленського вона назвала “дуже сумнівною справою” і послалася на лист голів Венеціанської комісії та Групи держав проти корупції (GRECO), які “наполегливо закликали не відповідати порушенням права на порушення права”, додала євродепутатка.

Воночас, обидва парламентарі висловилися за оновлення КСУ, яке би відповідало законодавству України. На їхню думку, за приклад слід взяти відбір суддів Вищого антикорупційного суду України, до якого залучили міжнародних експертів.

Віола фон Крамон заявила, що відміна кримінальної відповідальності за неправдиві дані у деклараціях – це хибний шлях. За її словами, саме можливість кримінального покарання змусила багатьох добре подумати, чи варто балотуватися до Верховної Ради.

“Коли йдеться лише про адміністративну відповідальність (замість кримінальної, – Ред.), то вищою буде вірогідність того, що дедалі більше олігархів, людей балотуватимуться до Ради задля власної користі”, – додала політик.

“Певні кола незаконно збагачувалися протягом багатьох років. Громадяни країни мають сподівання на те, що ця практика буде завершена. І значний крок на цьому шляху – це прозорість”, – підкреслив Міхаель Ґалер.

Реклама

Залишити коментар