ЄС закликав Україну відновити антикорупційне законодавство — це умова фінансової допомоги і безвізу

Євросоюз закликав українську владу відновити антикорупційне норми, скасовані Конституційним судом, бо боротьба з корупцією — умова для безвізового режиму та фінансової допомоги Києву. Нагадали і про необхідність судової реформи.

Про це йдеться в заяві речника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Петера Стано.

У Брюсселі вважають, що рішення КСУ має далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної інфраструктури в Україні, а також ставить під сумнів міжнародні зобов’язання, які взяла на себе Україна.

«Боротьба з корупцією — одне з ключових зобов’язань, яке взяла на себе Україна у межах угоди про асоціацію з ЄС, нещодавно погодженої програми макрофінансової допомоги Україні та процесу лібералізації візового режиму», — наголошують у ЄС.

Водночас Брюссель відзначає складність ситуації та «цінує терміновість», з якою президент та уряд України хочуть цю ситуацію вирішити.

ЄС закликає владу якнайшвидше відновити законодавство щодо електронного декларування майна чиновниками та відповідні повноваження НАЗК. Також Євросоюз закликає розв’язувати проблему правового статусу НАБУ (яка також виникла через рішення КСУ) до 16 грудня — крайнього терміну, встановленого КСУ.

«Надійна судова реформа як і раніше необхідна для блага всіх українців», — йдеться в заяві.

Реклама

Залишити коментар