Економіка повністю надолужить втрати від коронакризи у 2022 році, – НБУ

За прогнозом Національного банку України (НБУ) економіка України зростатиме у 2021 році і повністю надолужить втрати від коронакризи у 2022 році.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ за жовтень 2020 року.

Згідно зі звітом, НБУ припускає короткочасне і незначне відхилення інфляції від цілі для швидшого відновлення економіки від наслідків пандемії. У результаті після скорочення на 6% у поточному році українська економіка повернеться до зростання на рівні близько 4% у наступні роки. Водночас, за допомогою облікової ставки Національний банк сповільнить інфляцію до цільових значень вже у 2022 році.

Зазначається, що з травня в міру послаблення карантинних обмежень триває пожвавлення економічної активності. При чому завдяки стрімкому відновленню споживчого попиту воно відбувається швидше за очікування.

“Економіку підтримує зростання доходів громадян, поліпшення зовнішньої кон’юнктури, а також нарощування витрат бюджету на дорожню інфраструктуру. Відновлення могло бути ще вищим, але через несприятливі погодні умови показники агросектору будуть гіршими, ніж минулорічні”, – йдеться у повідомленні НБУ.

Зазначається, що основним драйвером росту ВВП на рівні 4% у 2021-2022 роках залишатиметься приватне споживання. На етапі відновлення економіка потребуватиме нарощування імпорту, зокрема інвестиційного, тому поточний рахунок платіжного балансу після “плюсового” 2020 року знову повернеться до дефіциту.

Крім того, під впливом пожвавлення економіки, цьогорічного послаблення гривні, а також підвищення мінімальної зарплати, дещо пришвидшиться зростання цін. Так, у 2021 році інфляція становитиме 6,5%, а в 2022 році – 5%.

При цьому, зазначили в НБУ, монетарна політика залишиться стимулюючою, що підтримає відновлення економіки. Надалі ключова ставка дещо підвищиться у відповідь на зростання інфляційного тиску, що дасть змогу повернути інфляцію у цільовий діапазон у 2022 році.

Реклама

Залишити коментар