У Конституційному суді пояснили скандальне рішення про скасування е-декларацій

Конституційний суд України заявляє, що скасував електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску на них органів виконавчої влади.

Як заявив в коментарі РБК-Україна суддя-доповідач КСУ Ігор Сліденко, суд не міг виділити в своєму рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів, тому скасував цю норму для всіх категорій чиновників, повідомляє НВ.

За його словами, перевіряти суддів повинні мати право тільки органи судової гілки влади.

“Так, так буде якийсь час, поки законодавець не врегулює ситуацію. Так, зараз за фактом ці норми (про перевірку декларацій, – ред.) ні до кого не застосовуються, тому що так законодавець сформулював норму, що її не можна розділити” , – сказав Сліденко.

Однак, як заявляє суддя, е-декларування зберігається в повному обсязі і поширюється на всіх осіб.

Сліденко вважає, що немає жодної країни в світі, де виконавча влада контролює судову.

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366-1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

У НАЗК заявили, що судді прийняли рішення у власних інтересах.

За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли в свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Реклама

Залишити коментар