Через рішення Конституційного Суду НАЗК закриває реєстр е-декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції о 18 годині 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного Суду.

Про це глова НАЗК Олександр Новіков заявив у коментарі “Українській правді” після ознайомлення з рішенням КС.

“Конституційний суд визнав 27 числа – і сьогодні рішення опубліковане – неконституційним доступ громадян до інформації про доходи, видатки і майно як себе, так і всіх осіб, які отримують зарплату за рахунок податків України. Не буде реєстру декларацій (з 18-ї години на сайті – ред.)”, – зазначив Новіков.

За його словами, “рішення Конституційного Суду повертає Україну не в 2013 рік, а в 1991, коли взагалі в принципі не існувало ніякого антикорупційного законодавства. Воно повністю скасовує всі механізми запобігання корупції, які були вибудувані за роки незалежності”.

Зазначається, що рнєстр не працюватиме до тих пір, поки Верховна Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Зокрема, ця стаття ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Реклама

Залишити коментар