Україна планує закупити ескадрилью винищувачів у закордонних партнерів – командувач ВПС

Командувач ВПС ЗСУ вважає найкращим варіантом – закупити до 2035 партію американських F-35

Повітряні сили ЗСУ планують до 2035 року закупити у закордонних партнерів сучасні багатоцільові винищувачі. Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів командувач Військово-повітряних сил генерал-полковник Сергій Дроздов.

“Мова йде про єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би всі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники. Звичайно, Повітряні сили хотіли б мати і найсучаснішу техніку, як от американський F-35, наші льотчики мріяли б літати на таких літаках”, – сказав Дроздов.

Однак, за словами генерала, треба “бути реалістами” – та ж Польща, яка вже довгий є стратегічним союзником США та членом НАТО, лише нещодавно змогла порушити питання постачання цих літаків.

“Поляки пішли саме таким шляхом, коли у них на озброєнні поряд з МіГ-29 стоять F-16. Такий досвід Польщі був би і для нас найбільш прийнятний: отримати ескадрилью винищувачів і поставити її на озброєння однієї з бригад тактичної авіації”, – пояснив Дроздов.

Водночас створити власний бойовий літак Україні найближчим часом навряд чи вдасться. Для створення лише прототипу знадобилося би щонайменше 10 років та $10 млрд. За словам генерала, наразі країна не має для цього ані відповідної наукової бази, ані потужностей виробництва, ані досвіду.

Реклама

Залишити коментар