Чому Роман Клічук переніс свою фірму в іншу область? Мінімізація податків. Частина 2

Після оприлюднених у програмі “Наскрізь” фактів щодо мінімізації податків у закладах Романа Клічука та видачі нефіскальних чеків у магазинах, які належать кандидатові на посаду Чернівецького міського голови, його політична сила позивається до телеканалу ТВА і вимагає моральну компенсацію: ні багато, ні мало – мільйон. Що ж, ми вважаємо, що оприлюднених фактів на мільйон не вистачить. Тож пропонуємо вашій увазі другу частину програми “Наскрізь”, присвячену мінімізації податків Романом Клічуком.

Отже, на Романа Клічука працює трохи менше, ніж 1250 осіб. До речі, в одному з нещодавніх інтерв’ю він, певно, трохи переплутав цифру, бо запевнив, що працевлаштував удвічі більше – 2500 осіб. Хоч податкові звіти відображають інше. У 2020 році середня заробітна плата становить 5820 гривень.

І традиційно, Роман Клічук позиціонує себе як найбільший платник податків та крупний працедавець. То порівняймо цифри.

Я входжу в 5-ку найбільших платників податків, отримую нагороди від мера і за 2019 рік я на 4 місці в області“, – заявляє кандидат на посаду Чернівецького міського голови Роман Клічук.

Підтвердження тези про те, що ТОВ “Рома” є одним з головних наповнювачів бюджету області ми не знайшли. Ось ТОП – 10 найбільших платників податку на доходи фізичних осіб у Чернівецькій області за 2019 рік.

Фірми “Рома” у переліку немає, а закриває десятку Глибоцьке управління освіти із 15-ма мільйонами сплаченого ПДФО.

Так ось, фірма “Рома”, на яку у 2019 році працювало 1218 осіб, станом на перше січня 2020 року сплатила до місцевих бюджетів майже 7 мільйонів гривень ПДФО 

Давайте порівняємо із іншим підприємством, яке таки входить у топ платників податків і має орієнтовно таку ж кількість працівників.

Підприємство “Аутомотів електрік Україна”, яке працює у Чернівцях, має 1300 робітників, і у 2019 році сплатило до місцевого бюджету понад 27 мільйонів ПДФО. Тобто майже у чотири рази більше.

Та не можна стверджувати напевне, чи всі ці відрахування потрапляють саме до місцевих бюджетів Чернівецької області. Бо ж періодично ТОВ “Рома” змінює адресу обліку платника податків.

Ось наказ державної податкової служби про затвердження Реєстру великих платників податків на 2021 рік.

 

І тут знаходимо ТОВ “Рома”, яке наступного року буде наповнювати місцевий бюджет Львівщини. Навіщо? А для того, щоб податківці не могли прийти із плановою перевіркою. Бо фіскальні органи формують графік планових перевірок на рік вперед. Тому якщо змінювати адресу обліку платника податків щороку, то і перевірки можна не чекати. Та це лише невелика частина мінімізаторського таланту Романа Клічука.

А далі – про те, як сплачувати не 18% податку, а фіксовану ставку у розмірі менше тисячі гривень. Загалом схема не надто складна. ТОВ “Рома” закуповує підакцизну продукцію у крупних постачальників. Далі є два варіанти – продавати усе самому, при цьому податок на прибуток становитиме 18%.

А можна розкидати товар між ФОПами. Віднедавна ставка для “єдинника” 2 групи становить трохи менше тисячі гривень. При цьому дохід підприємця не має перевищувати 7 мільйонів гривень на рік. У кожному магазині, який належить Романові Клічуку, працюють по кілька ФОПів, які і продають товар. Врешті завдяки у тому числі нефіскальним чекам, податки стають значно скромнішими. У документах, які є у розпорядженні наших журналістів, ми нарахували таких ФОПів 104. Вони декларують майже 6 мільйонів гривень доходу лише від продажу алкоголю за 2019 рік.

У 2019 році ставка єдиного податку для 2 групи становила 835 гривень. Дуже вигідна схема: кожен зі 104-х ФОПів, пов’язаних із магазинами та ресторанами Романа Клічука, може “прогнати” через бухгалтерію по 7 мільйонів. І сплатити при цьому навіть не по тисячі гривень. Тоді як податок на прибуток, при доході навіть у 5 мільйонів на рік кожного, становив би 93 мільйони гривень. ФОПи ж сплатять не більше 1 мільйона 200 тисяч за рік. Усі разом. Зручно, чи не так?

А тепер детальніше. Які ж прибутки показують ФОПи, що працюють у магазинах пана Романа і допомагають розвивати горілчану імперію кандидата у мери? Ось, наприклад, одна із найуспішніших підприємців, у 2019 році задекларувала аж 54 тисячі гривень прибутків із продажу алкоголю із двох торгових точок – однієї (з баром) у Вашківцях, і однієї на Сторожинецькій у Чернівцях.

Ще один цікавий ФОП, який має два магазини у Чернівцях – на вулиці Винниченка, 18 та Комарова, 14, за минулий рік заробив всього 13 тисяч гривень.

Не йшла торік торгівля алкоголем і в “Тайстрі” на Героїв Майдану, біля кільця. ФОП, який зазначений у цьому магазині, заробив усього 32 тисячі гривень. Принаймні такі цифри бачать у податковій.

Тож, перш ніж вірити гарним гаслам про найбільшого платника податків, варто заглянути у документи.

До речі, спростувати ці факти Роман Клічук може в прямому ефірі телеканалу ТВА.

Однак чомусь передбачаємо, що як і попереднього разу, можливість пояснити наведені відомості у прямому ефірі, політик та бізнесмен проігнорує.

Реклама

Залишити коментар