Суд оголосив у міжнародний розшук беркутівців, яких передали Росії під час обміну

Суд у справі про розстріли на Майдані оголосив у міжнародний розшук трьох колишніх беркутівців — Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна — яких передали бойовикам так званої «ДНР» під час обміну.

Про це повідомляє адвокатська дорадча група, що представляє інтереси потерпілих.

Прокурори зазначили, що ці обвинувачені переховуються від суду. Адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська підтримує цю позицію і зазначає, що ексберкутівців передали на окуповану територію, яка не має фактичного кордону з РФ, тому є всі підстави для оголошення у міжнародний розшук.

Суд задовольнив цю вимогу. Тепер прокурори мають організувати офіційне оголошення у міжнародний розшук компетентним органом міжнародної юрисдикції.

Аброськіна, Зінченка, Янішевського та ще двох їхніх колег — Олександра Маринченка та Сергія Тамтуру — обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

Тривалий час вони перебували на лаві підсудних, але отримати вироки не встигли, бо їх передали бойовикам у межах обміну.

29 грудня 2019 року відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР» (де-факто з Росією). З полону бойовиків повернулися 76 українців. Україна передала бойовикам понад 120 людей, зокрема колишніх беркутівців.

В угоді про обмін нібито була домовленість припинити будь-яке кримінальне переслідування тих, кого обміняли (як кажуть бойовики), однак слідство не припинило справу проти беркутівців.

У лютому 2020-го Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися.

Реклама

Залишити коментар