У США оголосили обвинувачення шістьом російським офіцерам, які причетні до поширення вірусу NotPetya

Федеральне велике журі США (окремий вид суду присяжних, який попередньо розглядає справу) оголосив обвинувачення шістьом російським офіцерам розвідки, які стоять за поширенням вірусу NotPetya у 2017 році.

Це оголосили у прямому етері.

Їх звинувачують у «проведені найбільш руйнівної серії комп’ютерних атак, які коли-небудь приписували одній групі».

Згідно з обвинувальним актом, дії російських офіцерів завдали збитків на понад мільярд доларів низці американських організацій. Хакери працюють на Головне розвідуправління Росії.

«Жодна країна не використовувала як зброю свій кіберпотенціал так злочинно і безвідповідально як Росія, необґрунтовано завдаючи безпрецедентних збитків для досягнення невеликих тактичних переваг і задоволення приступів своїх злих намірів», — каже помічник генпрокурора США з нацбезпеки Джон Демес.

Підсудних Юрія Андрієнка, Сергія Детістова, Павла Фролова, Анатолія Ковальова, Артема Очиченка та Петра Пліскуна обвинувачують змові з метою проведення комп’ютерного шахрайства.

В обвинувальному акті йдеться про атаки, які були направлені на просунення геополітичних інтересів Росії. За словами прокурорів США, вони були націлені на зимові Олімпійські Ігри в Південні Кореї у 2018 році, енергосистему України, вибори президента у Франції тощо.

Ці військові також причетні до втручання Росії в американські вибори у 2016 році.

Атака вірусу NotPetya почалася в червні 2017 року. В Україні жертвами стали міністерства, банки, транспортні компанії, мобільні оператори, енергетичні підприємства і ЗМІ.

Вірусу, зокрема, піддалися сайт Міністерства внутрішніх справ, Секретаріату Кабінету міністрів, Державна фіскальна служба, «Нова пошта», «Укртелеком», «Ощадбанк», «Київенерго», заправки WOG, мобільний оператор «Київстар», магазини «Епіцентр» та багато інших. А в аеропорту «Бориспіль» перестало працювати табло.

Атаки відбувалися як у Києві, так і в інших містах. За фактом кібератаки поліція відкрила кримінальне провадження.

Реклама

Залишити коментар