Іран готовий виплатити однакові компенсації рідним всіх загиблих в авіакатастрофі МАУ

Іран готовий виплатити однакові компенсації родичам усіх загиблих в авіакатастрофі літака МАУ в Тегерані, який в січні 2020 року збили іранські військові

Як повідомляє пресслужба МЗС України, в Тегерані в понеділок, 19 жовтня, відбулася зустріч заступника міністра закордонних справ України Євгена Єніна і міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Джавада Заріфа.

«Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв незалежно від їх громадянства», – заявив Енин.

Він нагадав про необхідність провести об’єктивне розслідування обставин катастрофи і закликав іранську сторону забезпечити доступ до всіх необхідних матеріалів.

В Ірані почався другий раунд переговорів про компенсації за збитий літак МАУ. Перший раунд проходив в липні в Києві.

Літак МАУ рейсу Тегеран – Київ збили вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану. Загинули всі 176 людей на борту. Серед загиблих – 11 громадян України. Більшість жертв були громадянами Ірану і Канади.

На четвертий день після катастрофи Іран офіційно визнав, що літак МАУ збили військові, які переплутали його з ворожою ціллю.

Іран дотримується позиції, що авіакатастрофа сталася через «людську помилку» оператора ППО, а не за наказом іранського військового керівництва.

Україна з цим не згодна. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що у Києва є низка питань до функціонування системи управління повітряним простором Ірану.

Реклама

Залишити коментар