На Буковині після бенкету зафіксували спалах COVID-19

У Чернівецькій області 20 людей звернулися до лікарів із симптомами, подібними до коронавірусу, після відвідування велелюдного бенкету.

Про це повідомила головний санітарний лікар Наталя Гопко, пише molbuk.ua.

“У нас є результати розслідування, які дають підтвердження захворювання серед гостей великих банкетів на весіллях, хрестинах. Такі випадки зареєстровані впродовж останніх двох тижнів. Зараз маємо інформацію приблизно про 20 хворих із числа гостей одного урочистого заходу”, – каже пані Наталя.

За словами Наталі Гопко, кількість хворих почала зростати з кінця минулого тижня.

“У суботу-неділю, коли зазвичай мали меншу кількість, у нас почалося збільшення хворих. Але ситуація є дуже закономірною, зважаючи на пожвавлення спілкування, на відновлення банкетів, на активне подорожування. Люди з кожним днем стають дедалі безпечнішими. У нас є багато людей, які не дотримуються маскового режиму, не дотримуються дистанції. А поки є хворі люди, захворювання буде передаватися”, – каже Наталя Гопко.

Епідеміологи стверджують, що один із важливих чинників зростання кількості хворих – це святкування великих весіль у ресторанах.

“Впродовж кількох тижнів за кількістю хворих лідирують Кіцманський район, Путильський район та Чернівці. Поїдьте трасою у Кіцманському районі – біля ресторанів десятки авто, і можна лише здогадатися, скільки людей всередині. Зараз добігає повний інкубаційний період від завершення Петрівського посту. Впродовж цих двох тижнів і у вихідні, і у будні дні люди святкують, не відмовляючись від велелюдних банкетів”, – пояснює Наталя Гопко.

За правилами, гості мають розташовуватися на відстані 1,5-2 метри, також є норма 5 квадратних метрів на людину.

“Якщо є банкет на 50 людей, значить, заклад має бути на 250 квадратних метрів. Цього ніхто не дотримується. Я розумію, що всім хочеться радості, спілкування, але потрібно пам’ятати, що навіть молоді дужі люди можуть принести хворобу додому і спровокувати важкий перебіг хвороби у своїх рідних”, – зазначила Наталя Гопко.

 

Фото ілюстративне

Реклама

Залишити коментар