Виняток із правила: світова преса про поступки луцькому терористу

Захоплення заручників у Луцьку тримало всю Україну в напрузі більше десяти годин. За ситуацією стежили і в західних країнах. Подія також знайшла відгук у мільярдера Ілона Маска.

Найбільшу увагу привернуло рішення президента Володимира Зеленського виконати вимогу терориста. Корреспондент.net зібрав реакцію світової преси.

Відлуння війни

New York Times, США

Заклик Зеленського подивитися фільм Земляни може виглядати як підпорядкування вимогам озброєної людини, яка взяла заручників. Але це також вписується в стратегію Офісу президента, націлену, перш за все, уникнути роздратування озброєного чоловіка, який утримував заручників…

За роки бойових дій деякі автомати, гранати і інше озброєння зникали з арсеналів, а потім ставали знаряддями для скоєння злочину далеко від фронту на Сході України.

Війна, а також відносно слабкі закони, роблять Україну більш сприятливим місцем для поширення зброї, ніж інші країни Європи.

 

Виняток із правила

DW, Німеччина

Резолюція Радбезу ООН вимагає від держав-членів не допускати виплату викупів – пряму або опосередковану – групам або особам, які вважаються терористами відповідно до визначення ООН, каже експерт Міжнародного центру протидії тероризму в Гаазі Рум’яна Ван Арк.

У цьому контексті реакція президента України є незвичайною і досить нетиповою. Разом з тим, згідно з наявною зараз інформацією, вимоги (луцького терориста – ред.) не торкалися питання виплати грошей. Збереження життів було головним міркуванням, тому дана реакція, напевно, зрозуміла в цих конкретних обставинах.

Але ставитися до цього необхідно як до винятку, який лише підтверджує загальну лінію…

Завжди є шанс, що після гучних подій і публікацій про злочини і тероризм можуть статися нові спроби вчинити теракти. Вчені нерідко вважають терористичні акти політичним театром, адже зловмисники і пов’язані з ними групи шукають широкої громадської сцени для поширення своїх поглядів і ідеології.

ЗМІ досить непросто зберегти баланс – повідомляти про хід подій, які дають при цьому трибуни зловмисникам.

Саме тому підхід [прем’єр-міністра Нової Зеландії] Джасінди Ардерн, яка відмовилася називати ім’я терориста, який убив понад 50 осіб у місті Крайстчерч, удостоївся похвали як серед академічної спільноти, так і серед практиків.

 

Нова серія Чорного дзеркала

El Pais, Іспанія

Президент країни поступився частиною божевільних вимог загарбника… Коли новина про захоплення потрапила в заголовки ЗМІ, Зеленський повідомив, що українські сили безпеки вже запустили план для вирішення ситуації “без жертв”.

СБУ підготувала операцію, названу Бумеранг, з метою завершити захоплення [терориста] безкровно і без “самовироку” українській державі.

Тоді нападник витягнув з рукава ще одну вимогу, цього разу більш просту. Він зажадав, щоб президент звернувся до українців і попросив їх подивитися документальний фільм Земляни.

Через кілька хвилин з’явилися фотографії відпущених заручників. За один день Зеленський заробив кілька очок, і не тільки серед зоозахисників.

Перед тим, як захопити автобус, нападник розмістив в Twitter повідомлення, де пояснив причини своїх дій і привітав усіх з “днем антисистеми”…

Протягом дня загарбник стріляв у бік співробітників поліції і по їхніх дронах. Також він викинув [з автобуса] вибуховий пристрій… Чоловік стверджував, що встановив вибухові пристрої в різних частинах автобуса, що ускладнювало штурм. Заручників відпустили незадовго до 22-ї години.

Фінал, гідний серіалу Чорне дзеркало (британський науково-фантастичний серіал-антиутопія, який, за словами творців, є сатирою на сучасне суспільство. В одній із серій терорист, який захопив принцесу, зажадав від прем’єра лежати зі свинею в прямому ефірі всіх держканалів – ред.).

 

Конспірологічні теорії

Meduza, Росія

Зеленський порушив “головне антитерористичне правило” – вступив у переговори з терористом і виконав його вимоги.

Першими з критикою на адресу президента України виступили ветерани радянських спецслужб.

“Тепер кожен негідник зрозуміє, що може взяти заручників і вимагати від влади України, включно з президентом, все, що йому спаде на думку”, – сказав президент Асоціації ветеранів підрозділу антитерору Альфа Сергій Гончаров.

На його думку, Зеленського підставили українські спецслужби, які нічого не зробили, щоб звільнити заручників.

“Існує світова практика, перші особи держави не втручаються в процес переговорів з терористами. Вони не повинні стикатися з ними. Саме тому, що перша особа перебуває на недосяжній висоті до людини, яка порушує закон, яка руйнує цей закон”, – сказав в ефірі телеканалу Прямий експерт з переговорів Валентин Кім.

Після звільнення заручників в Луцьку особливою популярністю користуються конспірологічні версії. Українські блогери та ЗМІ наводять список всіх “дивацтв”, які супроводжували захоплення і звільнення заручників: автобус їхав не за своїм маршрутом, в ньому перебували більше людей, ніж було продано квитків, вимоги терориста як ніби спеціально були занадто здійсненними і дивними.

Нарешті, спецназ для чогось провів подобу штурму автобуса після того, як з нього вийшли заручники, а сам Кривош здався поліції. Історія про теракт і реакція влади на нього здаються багатьом “несправжніми”. Але жодних розумних доказів такої версії немає.

Добре, що терорист виявився фанатом Землян

Hollywood Reporter, США

Озброєний бойовик звільнив заручників і здався поліції після того, як Володимир Зеленський погодився на його вимогу рекомендувати документальний фільм 2005 року про права тварин Земляни, озвучений актором Хоакіном Феніксом.

Добре, що він був фанатом фільму.

Документальний фільм про права тварин, який отримав кілька невеликих фестивальних нагород, є критикою використання людством тварин як вихованців і їжі, для виготовлення одягу і косметики, розваги та наукових експериментів – і закликом переходити на веганство.

Фенікс – відомий захисник прав тварин і використовував свою промову при отриманні Оскара за роль Джокера, щоб заявити про цю проблему.

Реклама

Залишити коментар