Двовладдя у Ломачинцях в дії: псевдосекретар хоче дозволити роботу кар’єру

У селі Ломачинці псевдосекретар сільради хоче провети сесію для затвердження діяльності піщаного кар’єру

25 червня о 12.00 у приміщенні Ломачинецької школи має відбутися громадське обговорення впливу на довкілля діяльності ТОВ “Ломачинці ХС”, простіше кажучи піщаного кар’єру.

Як стало відомо редакції Новодністровського радіо, офіційну владу села – в.о. старости Наталю Петрик – ніхто про проведення таких слухань не повідомляв. Оголошення про початок процедури обговорення було вивішено на дошці біля старостату і одразу прибрано, тож сільчани не були про нього поінформовані належним чином.

Натомість псевдосекретар Ломачинецької сільської ради Лілія Кефа та незаконно обрані депутати планують затвердити рішення для продовження видобутку із піщаного родовища за результатами слухань – повідомили редакції ломачинчани.

Разом із тим Верховний суд України 11 червня 2020 р. поставив крапку у питанні двовладдя у Ломачинцях, залишивши у силі рішення Чернівецького окружного адміністративного суду, яким було скасовано всі постанови Ломачинецької сільської територіальної виборчої комісії «Про народну ініціативу» з відкликання шістьох депутатів сільської ради та сільського голови.

Відкликані таким чином обранці оскаржили ці постанови в суді, зазначаючи протиправність та необґрунтованість винесених територіальною виборчою комісією рішень. В колективному позові, зокрема, зазначено, що в протоколі засідання виборчої комісії не вказано чітких підстав для відкликання депутатів, порушено терміни подачі підписних листів до територіальної виборчої комісії, не поінформовано позивачів про ініціативу їх відкликання, правоохоронними органами не була проведена вибіркова перевірка підписів громадян в підписних листах, що є обов’язковим, та ряд інших порушень визначеної законодавством процедури.

Тож на сьогодні є усі підстави для притягнення до відповідальності незаконної влади Ломачинець, яка за останні два роки чого лише не наприймала. Наприклад дала погодження генерального плану села із урахуванням усіх бажань одвічної районної влади.

Щодо кар’єру, на переконання мешканців села, продовження його діяльності може залишити Ломачинці без води у криницях. Варто наголосити, що видобуток із цього родовища за часів СРСР був заборонений за результатами геологічної розвідки. Тому пісок та гравій звідти не брали ні для будівництва колгоспних будівель, ні пізніше для зведення гідроспоруд.

Тож обговорення питання подальшої роботи ТОВ «Ломачинці ХС» є украй важливим для громади.

Реклама

Залишити коментар