У Ломачинцях тривають протести через перекриття доступу до Дністра

Урочище «Вишневе» старостинського округу Новодністровської ОТГ залишається місцем громадського збурення. Майже щодня туди приходять численні мешканці Ломачинець, Новодністровська та інших населених пунктів Сокирянщини, які хочуть реалізувати своє право на вільний доступ до водойми.

Про це у Facebook повідомляє Новодністровське радіо.

Уже неодноразово люди викликали сюди правоохоронні органи, представників лісгоспу, подавали колективні звернення та депутатські запити, навіть ініціювали проведення процедури відкликання народного-депутата-мажоритарника від «Слуги народу» Валерія Божика.

Нагадаємо, що на початку квітня цього року ґрунтова дорога до Дністра була перекрита камінням. Тоді ДП «Сокирянський лісгосп» вмотивовував це карантинними обмеженнями, хоча в офіційних повідомленнях йшлося лише про розміщення спеціальних стрічок та попереджувальних оголошень на входах у території рекреаційних зон лісових масивів. 13 квітня група мешканців із застосуванням спецтехніки прибрала скалу, натомість шлях до води продовжив перекривати шлагбаум.

Починаючи із 10 червня (завершення нересту та послаблення карантинних обмежень) лісівники стверджували, що шлагбаум залишається закритим через підвищену пожежну небезпеку. Утім з того часу майже щодня ідуть рясні дощі, а біля шлагбауму відбувається постійне патрулювання працівниками лісового господарства.
На депутатські звернення уже надійшли відповіді від ДП «Сокирянський лісгосп». У них зокрема йдеться, що схема протипожежного упорядкування лісів є документом із обмеженим доступом, а Протокол засідання лісовпорядної комісії погоджений начальником Держуправління охорони навколишнього природнього середовища та затверджений керівником Чернівецького обласного управління лісового і мисливського господарства. Відповідні запити направила також Новодністровська міська рада про надання офіційних документів, на підставі яких працівниками лісгоспу встановлено перешкоду, та з вимогою її прибрати. Люди зверталися і в Держекоінпекцію, уже призначена відповідальна особа з вивчення цього питання.

У неділю, 21 червня, обурена громада знову прийшла до шлагбауму, де уже традиційно «здійснював патрулювання» працівник лісгоспу (щоправда більшу частину часу фахівець не виходив із службової «Ниви»). Поки люди підписували колективне звернення до голови Чернівецької ОДА та правоохоронних органів, на одну із автівок впала чимала суха гілка, пошкодивши капот. Машина була на ділянці позначеній знаком «парковка» та огородженій стовпчиками. На одному із попередніх зібрань лісівники пояснювали, що місце паркування облаштоване для зручності відпочивальників. Шкода, що про безпеку не подбали належним чином.

Урешті доступ до Дністра через урочище «Вишневе» було звільнено для транспорту. Звичайно, це зробили не працівники лісгоспу, звичайно, такий захід тимчасовий.

Дивує вибірковість протипожежних заходів природоохоронців. Вони чомусь не перекривають нову дорогу через лісовий масив, яка з’явилася для доступу до Ломачинецького піщаного кар’єру. Тим часом публічні коментарі пресслужби ДП «Сокирянсього лісгоспу» в ЗМІ більше нагадують твір на тему «Ліс – наш зелений друг».
Продовжуємо слідкувати за розвитком подій.

 

Реклама

Залишити коментар