“Найкращий голова ОДА” Осачук – в трійці аутсайдерів у рейтингу видання “Деловая столица”

Рейтинг голів обласних державних адміністрацій на основі досягнень та провалів регіонів по 20 критеріях, а саме капітальних інвестицій, динаміки будівельної, промислової та сільськогосподарської сфер, торгівлі, заборгованості по зарплатах, демографічних показниках, обсяг експорту товарів та послуг тощо склало видання “Деловая столица”.

Згідно з цим рейтингом, очільник Чернівецької області Сергій Осачук опинився у трійці аутсайдерів, пише molbuk.ua.

Видання зазначає, що “в Осачука загнулась промисловість”.

Так, за підсумками першого кварталу Буковина на останньому місці за п’ятьма критеріями. По-перше, по динаміці експорту товарів і послуг – падіння на 22,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року; зокрема, експорт товарів впав на 28,1% (тоді як в середньому по Україні падіння було невеликим – на 0,5% і 0,2% відповідно).

По-друге, за обсягом експорту товарів і послуг – як в абсолютних цифрах ($ 54 млн), так і на душу населення (60 $ / чол., Що в 6 разів нижче середньоукраїнського рівня).

По-третє, за капітальними інвестиціями – знову ж таки, як в абсолютних цифрах (356 млн грн), так і на душу населення (395 грн / чол., Що в 4,65 рази нижче середньоукраїнського показника).

По-четверте, по середньомісячній зарплаті – 8284 грн, що в 1,33 рази менше, ніж в середньому по Україні.

А по-п’яте, чисельність штатних працівників в області скоротилася на 6,2%, тоді як в середньому по Україні – на 1%.

“Додамо, що на Буковині також високий рівень вимушеної неповної зайнятості. Область в п’ятірці найгірших регіонів за часткою працівників, відправлених у відпустки за свій рахунок (2,3%), і в шістці гірших – за часткою працівників, переведених на неповний робочий тиждень (теж 2,3%).

До того ж Буковина на передостанньому місці за динамікою роздрібної торгівлі: в першому кварталі оборот виріс тільки на 0,7%, а за підсумками чотирьох місяців – впав на 9,9% (тоді як в середньому по Україні спостерігалося зростання на 10,6% і 3 , 2% відповідно)”, – пише видання.

Водночас серед досягнень Буковини відзначено низький рівень заборгованості по заробітній платі на одного штатного працівника.

“Втім, тут ситуація погіршується: якщо на 1 січня і на 1 березня область була за цим критерієм найкращою серед усіх регіонів, то до 1 квітня опустилася на одне місце, а до 1 травня – ще на одне.

Як відомо, Буковина найбільше постраждала від пандемії коронавірусу. Згідно з офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я, область лідирує і за кількістю інфікованих, і за кількістю смертей від Covid-19. Однак навряд чи це може розглядатися як виправдовує обставина, якщо оцінювати діяльність Чернівецької ОДА. Швидше за нездатність ОДА запобігти розгулу пандемії слід назвати ще одним провалом голови ОДА Сергія Осачука”, – ідеться в публікації.

Як відомо, нещодавно Володимир Зеленський хвалив Осачука за його діяльність, назвавши найкращим головою ОДА.

Реклама

Залишити коментар