Протести у США: Дійшло до створення псевдонародних автономій – ЗМІ

Протести в США на тлі боротьби з расизмом тривають. Дійшло вже до створення псевдонародних автономій. У Сіетлі штату Вашингтон демонстранти навіть створили вільну від поліції автономну зону. Але Дональд Трамп звинувачує у всьому чомусь ЗМІ, пише Кореспондент.
Більше інформації – на сайті телеканалу ТВА:
Убивство в Атланті
В Атланті (штат Джорджія) співробітник поліції застрелив 27-річного афроамериканця Рейшарда Брукса. Той заснув в машині біля ресторану швидкого харчування Wendy’s. Місцеві жителі повідомили про це в поліцію, так як його автомобіль заважав іншим машинам під’їхати до ресторану. Прибувши на місце, двоє поліцейських провели тест на алкоголь і встановили, що Брукс був нетверезий.
Чоловіка спробували затримати, проте він чинив опір. Співробітники поліції хотіли застосувати електрошокер, але Брукс вихопив його і почав тікати. Поліцейські побігли за ним. Під час погоні Брукс направив електрошокер на одного зі співробітників поліції. Той вистрілив. Брукс був поранений і помер в лікарні. Один з поліцейських також постраждав, йому надали медичну допомогу.
Звісно, інцидент викликав протести в Атланті. Протестуючі перекрили велике шосе в центрі міста, зупинивши рух на ньому на 45 хвилин. Під час протестів також підпалили ресторан Wendy’s, біля якого смертельно поранили Брукса.
Під час розгону протестувальників поліцейські застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати, були затримані 36 осіб.
Адвокат сім’ї Брукса Кріс Стюарт заявив, що загиблий був батьком чотирьох дітей і був убитий після святкування дня народження своєї доньки. Адвокат також зазначив, що в штаті Джорджія електрошокер не рахується смертельною зброєю, і закликав висунути проти поліцейського, який вистрілив у чоловіка, звинувачення в “невиправданому застосуванні сили зі смертельними наслідками, що рівносильно вбивству”.
Бюро розслідувань штату Джорджія почало розслідування події. Мер Атланти Кейша Ленс Боттомс заявила, що, на її думку, співробітник поліції неправомірно застосував вогнепальну зброю під час затримання Брукса. Поліцейського звільнили. Його напарника, який брав участь у затриманні, відсторонили від оперативної роботи. Глава поліції Атланти Еріка Шильдз подала у відставку.
Автономна зона в Сіетлі
Сіетл взагалі перетворився на головний центр протестів. Поліція після тривалих сутичок з учасниками вуличних протестів залишила будівлю Східної ділянки Сіетла, що знаходиться поблизу Капітолійського пагорба. Напис над входом протестуючі змінили, написавши “народний (замість поліцейський) департамент Сіетла”. Десь усе “народне” ми вже бачили.
Активісти назвали зайнятий простір “автономною зоною Капітолійського пагорба” (Capitol Hill Autonomous Zone, CHAZ). Інший варіант назви – “організований протест на Капітолійському пагорбі” (Capitol Hill Organized Protest, CHOP).
Велика частина підприємств в цьому районі закрилася. Заклади громадського харчування продовжують працювати.
USA Today зазначає, що, так як територія не контролюється поліцією, міські чиновники обговорювали з протестуючими проблеми вивозу сміття, роботи каналізації та екстреної допомоги.
Президент США Дональд Трамп назвав те, що відбувається, ліворадикальним захопленням і закликав мера Сіетла Дженні Деркан і губернатора штату Вашингтон Джея Інслі дати лад. Деркан порадила Трампу повернутися в бункер під Білим домом.
Що говорить Трамп
Дональд Трамп заявив, що американські ЗМІ навмисно ігнорують протести в Сіетлі.
“Хто-небудь помічає, як в ЗМІ, що публікують фейки, мало обговорюється ліворадикальне захоплення Сіетла? Це робиться навмисно”, – заявив Трамп. Глава держави додав, що замовчування ситуації в штаті Вашингтон робить сильний політичний вплив.
Раніше Трамп заявляв, що Сіетл захопили внутрішні терористи, а містом керують “радикальні ліві демократи”.
Протести сильно б’ють по рейтингу Трампа. Останні соцопитування свідчать, що дії президента під час масових заворушень схвалюють лише 33% американців. 57% опитаних повідомили, що вважають їх неадекватними.
Різке падіння власних передвиборчих рейтингів всього лише за п’ять місяців до дня голосування, схоже, всерйоз стурбувало президента США. На цьому тижні виборчий штаб Трампа оголосив про відновлення після тримісячної перерви масових публічних акцій прихильників глави Білого дому, незважаючи на коронавірус.
Реклама

Залишити коментар