Агресія РФ проти України стала її ж найбільшої поразкою – британський дипломат

Російська військова агресія проти України виявилася її ж найбільшою поразкою, призвівши до поразки зовнішньої політики і поставивши під загрозу національні інтереси цієї країни.

Про це під час спільної онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму та Королівського Інституту міжнародних відносин «Chatham House» заявив британський дипломат та стратегіст, науковий співробітник «Chatham House» Дункан Аллан.

«Росія не змогла завадити Україні підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, документ вступив у силу. Амбіційний план Росії втягнути Україну в Євразійський економічний союз був провалений у 2013-2014 роках. Розв’язання Росією війни на Донбасі теж виявилося провалом», – сказав він.

«Росія провалилася в намаганнях трансформувати українську політичну систему, як вона того прагнула. Навпаки це мобілізувало українців у тому, щоб вони дали відсіч, захистили свою державу та її територіальну цілісність. Це також посприяло подальшій консолідації українського суспільства на національній свідомості», – наголосив представник Королівського Інституту міжнародних відносин.

Він підкреслив, що війна проти України нанесла нищівний удар по репутації Росії, негативно вплинувши на її відносини із Заходом. На думку Дункана Аллана, Росії ніколи не вдасться її виграти, натомість вона, імовірно, продовжить вдаватися до руйнівної діяльності.

«Для Росії ця війна вже стала трагедією. Для неї ця війна вже стала стратегічною катастрофою. Чи виграє Росія цю війну, нав’язавши Україні свою інтерпретацію Мінських угод? Ні. Я не вважаю це можливим. Переважна більшість українців чітко висловлюються проти так званого «спеціального статусу», як його розуміє Росія. Як зовнішньому спостерігачеві мені видається, що російське вторгнення відвернуло українське суспільство від Росії на довгі роки, і це не зникне і через десятиріччя», – резюмував науковий співробітник «Chatham House».

Реклама

Залишити коментар