У Ломачинцях люди обурюються перекриттям проїзду до Дністра (фото)

10 червня група обурених мешканців села Ломачинці та міста Новодністровськ викликали поліцію для встановлення причини перекриття доступу до Дністра в урочищі Вишнева в Ломачинцях. Люди підозрюють рейдерський захват прибережної зони.

Поряд із базою відпочинку ‘Вілія’ бетонним блоком перекрито дорогу. Утім цю перешкоду можна об’їхати. Далі встановлено знак парковки (він там з’явився нещодавно), нижче – металевий шлагбаум, який унеможливлює проїзд до річки. Оскільки завершився період нересту і відбулося пом’якшення карантину, жителі громади хочуть мати можливість відпочивати на березі річки. Але в’їзд на єдину доступну для звичайних людей прибережну смугу залишається зачиненим. Раніше ґрунтову дорогу було перекрито, причина – карантинні обмеження. Хоча публічно ДП ‘Сокирянське лісництво’ було заявлено, що для обмеження перебування людей будуть використовуватися оголошення і попереджувальні стрічки. Тоді активісти самостійно прибрали скалу, але на тому ж місці знову було закрито шлагбаум.

Люди обурювалися, чому на бази відпочинку, які знаходяться поряд, вільний проїзд, а вони не мають змоги доїхати автівками до води, наприклад, щоб порибалити на човні чи відпочити із сім’ями, через шлагбаум неможливо проїхати коляскою чи людям із інвалідністю. Присутні висловили підозри, що карантин та протипожежні заходи – це лише прикриття для захоплення прибережної зони. Нещодавно неподалік було прокладено нову дорогу, можливо, має місце незаконне будівництво, яке і хочуть приховати, обмеживши доступ до берега. Саме такі думки озвучувалися до приїзду представників поліції. Було складено колективну заяву, яку підписали більше 30 осіб. Згодом приїхав і лісничий Ломачинецького лісництва Андрій Маковійчук, який повідомив, що дорога (а по суті проїзд до води), заблокована через підвищену пожежну небезпеку.

Відкривати на звернення людей шлагбаум посадовець відмовився, тому що, за його словами, він не мав ні таких повноважень, ні ключів. Про необхідність перекриття  в’їзду у лісовий масив у зв’язку із пожежонебезпекою говорили й інші представники держлісгоспу, які приїхали згодом.

Як заявили посадовці – період підвищеної пожежної небезпеки триває з моменту сходження снігу і до встановлення стійкої вологої погоди восени. Тобто, виходячи з такої логіки, під’їхати до цієї частини Дністра можливо лише протягом незначної частини року. Зважаючи на тенденцію до безсніжних зим, то такої змоги скоро може і не випасти. Лісівники неодноразово вказували, що люди можуть пройти до річки – заборона діє лише для машин.

Присутні припускали, що такі заходи зумовлені не турботою про довкілля чи вимогами закону, а безпосереднім сусідством та інтересами голови райради Василя Козака. Блокування дороги відбувається вже далеко не вперше, але місцеві мешканці чинили опір таким діям, самочинно звільняючи проїзд. Щодо парковки, яка віднедавна з’явилася у лісовому масиві, працівники лісгоспу пояснили, що це виключно для зручності відпочивальників, аби вони могли залишати тут свої автівки. Громадяни ж оцінили появу кілочків з пересторогою, вони пов’язують це із будинком, який невідомо на яких підставах виріс біля води. Протягом декількох годин тривало спілкування із працівниками лісгоспу, часом напруга та відчай людей виражалася у не зовсім коректні вислови, але самовільно відкривати шлагбаум вони таки не стали.

Якою буде реакція на ситуацію правоохоронних органів та офіційна відповідь на запити покаже час. Насамкінець спілкування представник Сокирянського лісгоспу навіть пообіцяв розглянути можливість перенесення парковки ближче до річки для ще більшої зручності відпочивальників, якщо на їхнє підприємство надійде відповідне офіційне звернення.

Анастасія Жалюк, Новодністровськ

Реклама

  • Дорогі буковинці, давайте визначимся з датою, коли ж нам коронувати на віки вічні Василя Васильовича та скільки холопів йому віддати в вічне рабство та скільки тисяч гектарів нарізати, бо він дуже вправний газда і знає як з нами такими розумашками робити гешефт. Та й нам шось перепаде, знов в Ломачинцях щебню купками насипле по дорогах, срам колдобиний прикрити, і пенопласту ще вріже, щоб сільраду ним замурувати. Одна вигода з таким королем всій Сокирянщині.

Залишити коментар