У Хотинській райраді ініціювали висловлення недовіри голові ОДА Осачуку

“Наболіло! Уже несила терпіти. Об Хотинщину витирають ноги”. Так у кількох словах можна описати те, про що говорили депутати та активісти на відкритій позачерговій сесії районної ради, пише місцеве видання Хотинські вісті.

Тисячолітній Хотин, який віками був повітовим центром, втрачає статус райцентру. Хотинську райлікарню, попри всі протести та звернення, так і не включили до переліку опорних.

– Незважаючи на депутатські звернення, зустрічі за участі народного депутата і посадовців облдержадміністрації, Хотинській райлікарні не знайшлося місця у переліку опорних, – зазначила у виступі голова районної ради Тетяна Бринь. – Також наші ініціативи щодо зустрічі у Міністерстві охорони здоров‘я України залишилися без відповіді, хоч змінилися уже три його очільники. Довгобуд – пологове відділення – цього року теж не включено до переліку тих об‘єктів області, на які буде виділено фінансування… І ось тепер чуємо, що не буде Хотинського району, як планувалося, а Дністровський з центром у Кельменцях. Але Хотин за майже 1018 років пережив дуже багато, але завжди боровся та перемагав. Віримо, переможемо і цього разу!

Показово, що голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, якого запрошували на сесію районної ради, не приїхав у Хотин. Хоча на зустрічі з громадою Сокирян він побував.

Говорили і про інше наболіле: що створюють Топорівську об’єднану громаду із трьох сіл Хотинського та одного з Новоселицького району, але приєднують чомусь до останнього.

І все це без публічного обговорення, урахування думки людей та експертів.

– У Чернівецькій ОДА кажуть, що розглядали понад 80 пропозицій до проєкту устрою області, серед яких є напрацювання депутатів, представників громад, районів. Але це питання відкрито з громадськістю не обговорювалося, ніхто з керівників ОТГ, райдержадміністрацій про це не знав, – зазначила депутат обласної ради Любов Годнюк.

«Нас не чують і не хочуть чути… Три села з Хотинського району відходять до Новоселицького. І хоч краща інфраструктура у Колінківцях, але центр ОТГ роблять у Топорівцях. Якщо опустимо руки і голови, то нас затопчуть!», – з болем сказав Колінковецький сільський голова Дмитро Мельник.

«Ми нічого не маємо проти Кельменців, там працьовиті і хороші люди. Але саме у Хотинському районі активно проходила децентралізація, ми серед перших, де було створено три ОТГ… А тепер 3 населені пункти із 8 тисячами населення забирають в інший район!», – акцентував керівник Недобоївської ОТГ Юрій Юзва.

Наголосили на тому, що Хотин протягом століть був повітовим центром, і що древнішого міста немає в усій області, директорка ДІАЗ «Хотинська фортеця» Єлизавета Буйновська, хотинчани Віталій Чинчик та Олександр Брус, депутати районної ради В‘ячеслав Тодосійчук, Володимир Марцинкевич. І що той, хто не шанує минулого, не має майбутнього.

Представник Чернівецької ОДА Христина Марчук, заступниця директора департаменту регіонального розвитку, зазначила, що від кожного району подавали облдержадміністрації листи і пропозиції, і хотіли б, щоб центр округу був у них. Але прийнято рішення утворювати округи за «басейновим принципом», звідси і назва району «Дністровський». А його центр визначали за географічним розташуванням. І наголосила, що рішення прийматимуть у Кабміні та затверджуватимуть у парламенті.

Присутні висловили обурення тим, що при прийнятті рішень у Чернівецькій ОДА не було належного обговорення, для цього не запрошували представників з районів. Активіст О. Брус заявив, що голова облдержадміністрації не бажає дослухатися до людей, нехтує думкою громади Хотинщини і навіть ігнорує запрошення приїхати.

Після «гарячого» обговорення депутати райради прийняли звернення до парламенту, Кабміну, Міністерства розвитку громад та територій України, щоб:

1) внести зміни до розпорядження Кабміну від 6 травня 2020 р. «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Чернівецької області», замінивши в переліку спроможних територіальних громад позицію Топорівська ОТГ на Колінківецька ОТГ (з центром у с. Колінківці);

2) прийняти рішення про утворення Хотинського району (з адміністративним центром у місті Хотин).

Також вирішено звернутися до Чернівецької обласної ради щодо ініціювання та підтримки рішення про висловлення недовіри голові Чернівецької ОДА Сергію Осачуку.

Реклама

Залишити коментар