Ситуація щодо Новодністровської ОТГ: Укргідроенерго захищає інтереси співробітників

6 травня 2020 р. Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про затвердження перспективного плану Чернівецької області. Планом передбачено, що села Білоусівка, Ломачинці, Василівка, Розкопинці та Ожеве увійдуть до Сокирянської громади, а у Новодністровській ОТГ лишається лише місто Новодністровськ, що на думку громади міста суперечить Методиці формування спроможних територіальних громад в частині економічної ефективності. Крім того, раніше села Білоусівка, Ломачинці, Ожеве, Василівка входили до складу Новодністровської ОТГ на підставі рішення від 25.08.2016 та подальшої законної процедури оформлення ОТГ.
Громада Новодністровська відреагувала протестами на рішення Кабміну та вимагає його перегляду.

Позиція Укргідроенерго щодо акцій протестів громади Новодністровська

Укргідроенерго є одним із найбільших енергогенеруючих підприємств України. Дністровські ГЕС і ГАЕС входять до складу Товариства і є об’єктами енергетики, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Товариство здійснює діяльність відповідно до вимог чинного законодавства.

Для нас, енергетиків, місто Новодністровськ є не просто населеним пунктом на мапі Чернівецької області. Воно особливе, оскільки за розробленим свого часу масштабним проєктом, Новодністровськ з’явився як місто – супутник побудованого каскаду Дністровських електростанцій.

Укргідроенерго докладає максимум зусиль для підтримки всіх регіонів присутності, в тому числі, і в Чернівецькій області. Зокрема, йдеться про забезпечення фінансування реконструкції та будівництва гідротехнічних об’єктів, своєчасну виплату заробітної плати та соціальне забезпечення усіх співробітників і членів родин Дністровської ГЕС та ГАЕС, які проживають у місті Новодністровськ та прилеглих селах, а це більше, ніж 3000 осіб. Наші соціальні та інфраструктурні проєкти у Новодністровську далеко виходять за межі тих обов’язків, які покладені на підприємство в процесі реалізації проєкту будівництва Дністровської ГАЕС та експлуатації Дністровської ГЕС.

В той же час, у зв’язку з ситуацією, яка склалася в місті Новодністровськ після ухвалення Перспективного плану Чернівецької області, зокрема, зверненнями до компанії депутатів Новодністровської міської ради та хвилею протестів громади, в Укргідроенерго надзвичайно занепокоєні нагнітанням протистояння зі сторони організаторів акцій протесту, формуванням негативного ставлення до співробітників Дністровських ГЕС та ГАЕС, а також порушенням правопорядку (зокрема, неодноразові перекриття дороги та перешкоджання своєчасному проїзду співробітників станцій на робочі місця, що може позначитись на експлуатації та безпеці енергетичних об’єктів).

Тому лишатися осторонь цього питання Укргідроенерго не може. Відтак, компанія підтримуватиме своїх співробітників задля недопущення ускладнення ситуації та забезпечення їх захисту. Звертаємо увагу, що будь-які заходи, спрямовані на налаштування ворожнечі між жителями міста енергетиків за ознакою належності до енергетичної галузі суперечать загальнолюдським нормам співіснування. Компанія наполягає на терміновому вжитті заходів щодо забезпечення правопорядку у місті в першу чергу.

Що стосується основного питання – формат та склад Новодністровської ОТГ

Як соціально відповідальна компанія, для якої співробітники та їх родини є найвищою цінністю, Укргідроенерго відкрита до конструктивного діалогу з громадськістю та владою. Інформаційна прозорість та публічність – серед ключових принципів, на яких базується діяльність Товариства.

Однак, звертаємо увагу, що Укргідроенерго не має впливу на рішення щодо формування ОТГ, адже участь підприємств, в тому числі акціонерних товариств державного сектору економіки, яким є Товариство, в процесі створення об’єднаних територіальних громад, не передбачається чинним законодавством України. Тобто, такі питання знаходяться поза межами компетенції підприємства. В той же час, ми готові до спільного пошуку виходу з ситуації.
Керівництво компанії веде активні консультації з акціонером в особі держави – міністерством енергетики та захисту довкілля – та представниками Кабінету Міністрів України щодо пошуку шляхів оптимального розв’язання ситуації.

Готові підтримати розробку, схвалення на державному рівні та втілення на місцевому рівні тих рішень, які будуть на користь співробітникам компанії, зокрема, та всій громаді регіону в цілому.

Реклама

Залишити коментар