У Києві помер видатний чернівчанин Мойсей Фішбейн

Сьогодні у Києві після важкої хвороби помер український поет єврейського походження Мойсей Фішбейн. Він народився у Чернівцях, довгий час перебував в еміграції через відмову співпрацювати з радянським режимом.

Телеканал ТВА висловлює щирі співчуття рідним Мойсея Абрамовича.

Довідка:

Мойсей Абрамович Фішбейн народився 1 грудня 1946 року у Чернівцях. Визначний український поет та перекладач єврейського походження, лауреат премії імені Василя Стуса, член Українського ПЕН та Національної спілки письменників України. Лицар ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Працював у Головній редакції Української Радянської Енциклопедії та літературним секретарем Миколи Платоновича Бажана.

1979 року внаслідок відмови від співпраці з КДБ був змушений еміґрувати до Ізраїлю.

1980—1981 роках кореспондент українського літературного і загальнополітичного часопису «Сучасність», що видавався українською діаспорою у США та Німеччині.

З 1982 року жив у Німеччині, де в 1982—1995 роках працював в український та російській редакціях радіостанції «Свобода» кореспондентом, коментатором, редактором.

В 1984 році в Нью-Йорку вийшла книга поета «Збірка без назви». Книга складалася з трьох розділів: 28 власних віршів, добірка віршів для дітей та об’ємний розділ перекладів з французької (Шарль Бодлер), німецької (Генріх Гайне, Райнер Марія Рільке, Ґеорґ Тракль, Гуґо фон Гофмансталь, Пауль Целан, Ганс Карл Артманн та інші), івриту (Єгуда Га-Леві, Хаїм Нахман Бялик), Манфред Вінклер, їдиш (Меер Харац), російської (Максиміліан Волошин, Олександр Твардовський) та інших мов.

1989 року здійснив свою акцію: першу поїздку чорнобильської дітвори за кордон — до Держави Ізраїль (січень 1990).

У 2003 році Мойсей Фішбейн повернувся в Україну.

Мойсей Фішбейн був членом Українського Центру Міжнародного ПЕН-Клубу та Національної Спілки письменників України.

У 2019 році він захворів, і Український Центр ПЕН-Клубу збирав кошти на його лікування — для операції на кордоном та подальшої реабілітації.

Мойсей Фішбейн помер ввечері 26 травня 2020 року після важкої хвороби.

 

Реклама

Залишити коментар