Жителі Новодністровська та навколишніх сіл розробляють стратегію порятунку ОТГ

У Новодністровській ОТГ обурені ситуацією, яка склалася у зв’язку зі змінами Перспективного плану формування територій Чернівецької області. Люди стурбовані своїм майбутнім, пише місцеве видання “Новодністровськ інформаційний”.

Як відомо, за поданням Чернівецької ОДА села, які у 2016 році проголосували за приєднання до Новодністровська, тепер входять до Сокирянської ОТГ, а місто залишається одне.

За такого сценарію Новодністровськ також у подальшому ризикує потрапити в склад Сокирянської ОТГ (життя у районному підпорядкування із фінансування за залишковим принципом новодністровці добре пам’ятають).

Порушуються і права мешканців придністровських сіл, які не отримають наближення соціальних послуг, як це декларує реформа децентралізації. Знову ж таки, союз із Новодністровськом – це відновлення історичної справедливості, адже місто побудоване на землях сіл, його будували місцеві жителі, які і сформували більшу частину його населення.

Якби не діючі карантинні обмеження, місто енергетиків та прилеглі села уже б захлиснули масові протести. Люди у соціальних мережах активно обговорюють, що готові виходити на вулиці, їхати у Київ чи під облдержадміністрацію.

Сьогодні, 8 травня, відбулася зустріч представників енергетичних підприємств, профспілкових організацій, придністровських сіл, Сокирянської міської ради та депутатів, членів виконкому комітету. Про необхідність такого зібрання йшлося на позачерговій сесії 7 травня. На порядку денному було визначення стратегії для порятунку Новодністровської ОТГ.

Зазначається, що присутні обурювалися діями Чернівецької ОДА та особисто керівника крайової влади Сергія Осачука, порушення посадовцем чинного законодавства. Адже повністю перекреслюється ідея децентралізації наближення послуг та утворення спроможних громад. Урешті, нехтується думка людей – мешканців сіл, які прагнуть бути однією громадою із Новодністровськом, тому що це набагато зручніше. Жителі придністровських сіл працюють та отримують послуги у місті енергетиків, тут вчаться їхні діти, вони тут отримують медичні та соціальні послуги.

За результатами обговорень було ухвалено звернутися у черговий раз до Президента, Уряду, Мінрегіону,  Міністерства енергетики та захисту довкілля та інших владних структур. Ухвалу було одразу направлено у Київ. Люди висловлювали думку, що вони не збираються зупинятися  у боротьбі за майбутнє своєї громади. Також будуть оскаржувати новий варіант Перспективного плану у судовому порядку, зазначає видання.

Реклама

Залишити коментар