“Що з дахом в ОДА?” Або 1,5-мільйонна оборудка керівництва області під час епідемії – ЗМІ

Те, що нинішнє керівництво Чернівецької обласної державної адміністрації, проявляє кричущу фахову некомпетентність по різних напрямках управління, стає для багатьох мешканців краю очевидним фактом, пише інтернет-видання Букінфо. Інша справа – фінансові махінації та кадрова вакханалія, які не такі очевидні для пересічного буковинця.
Про одну з таких цинічних оборудок «Будинку з левами» в час пандемії, коли лікарям не вистачає коштів на зарплати та необхідніше для їхнього захисту в боротьбі зі смертельною заразою, йдеться у матеріалі, опублікованому виданням.
Читачу пропонують дізнатися на конкретних документах, чому і як «зірвало дах» очільникам краю в прямому і переносному значеннях, а також чому так терміново потрібно було міняти керівника обласної автобази…

Отже, ще 10 січня 2020 року голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук підписав розпорядження №20-р «Про затвердження Порядку та календарного плану використання коштів обласного бюджету в 2020 році, передбачених на виконання Регіональної програми розвитку комунального підприємства «Дирекція з обслуговування майна спільної власності територіальних громад» на 2019-2021 роки», яким, зокрема, передбачено «Проведення реставраційно-відновлювальних робіт, в т.ч. пам’ятка архітектури «Палац Юстиції» по вул. Грушевського, 1 із збереженням їхніх архітектурних форм, вибіркова заміна вікон, поточний та капітальний ремонт цоколя, зовнішнього фасаду, тощо, та проведення ремонтів приміщень по вул. Луцькій, 6» з обсягом фінансування 450 тис.грн. упродовж 2020 року. Контроль за його виконанням покладеного на першого заступника голови ОДА Богдана Ковалюка.Як того і вимагає інструкція з діловодства Чернівецької ОДА, всі додатки до цього розпорядження, а саме «Порядок використання коштів обласного бюджету в 2020 році, передбачених на виконання Регіональної програми розвитку комунального підприємства «Дирекція з обслуговування майна спільної власності територіальних громад» на 2019 -2021 роки» та Календарного плану використання коштів обласного бюджету в 2020 році, передбачених на виконання Регіональної програми розвитку згаданого комунального підприємства, підписані в.о. керівника апарату ОДА О.Меленчук. Зазначені документи, відповідно до затвердженої обласною радою програми, передбачали фінансування на загальну суму 9 млн. 140 тисяч гривень за рахунок коштів загального фонду.

А вже зовсім нещодавно, 17 квітня 2020 року, Сергій Осачук підписує розпорядження №338-р Про внесення змін до Порядку та календарного плану використання коштів обласного бюджету в 2020 році, передбачених на виконання Регіональної програми розвитку комунального підприємства «Дирекція з обслуговування майна спільної власності територіальних громад» на 2019-2021 роки», куди внесли єдину, але дуже суттєву зміну: «Проведення реставраційно-відновлювальних робіт, в т.ч. пам’ятка архітектури «Палац Юстиції» по вул. Грушевського, 1 із збереженням їхніх архітектурних форм, вибіркова заміна вікон, поточний та капітальний ремонт цоколя, зовнішнього фасаду, тощо, та проведення ремонтів приміщень по вул. Луцькій, 6» з обсягом фінансування 450 тис. грн. за рахунок загального фонду і додатково збільшили цю статтю видатків на 1,5 млн грн вже за рахунок коштів спеціального фонду із тим же самим строком виконання – упродовж 2020 року. Якщо говорити простими словами, керівники обласної державної адміністрації без погодження з обласною радою збільшили загальні видатки по цій програмі з 9,140 млн. грн. до 10,640 млн. грн.

Контроль за виконанням розпорядження Сергій Осачук знову поклав на надійного заступника і свого товариша Богдана Ковалюка. Усі додатки до цього розпорядження підписані самим Ковалюком. Щоб для Осачука було спокійніше, в разі чого, пише видання.

Далі цікавіше: цього ж дня, а саме 17 квітня 2020 року, укладено Договір №31 від 17.04.2020 р. між КП «Дирекція з обслуговування майна спільної власності територіальних громад» в особі в.о. директора Рогозіна М.В. (попередній керівник був не надійний і він би навряд брав участь у цій оборудці) та ТОВ «Чернівці Сіті Буд» предметом якого є виконання наступних робіт – «Обробка дерев’яних конструкцій даху в приміщенні адміністративної будівлі за адресою м.Чернівці, вул.Грушевського, 1 (капітальний ремонт)». Договірна ціна робіт складає вже (увага!) – 1 486 879,00 грн. Строк виконання – до 1 грудня 2020 року.

Звісно, будь-яких конкурентних (тендер) чи навіть публічних (оголошення) процедур про проведення таких робіт не було проведено. Договір підготували і підписали в один день з підписанням головою ОДА розпорядження про виділення коштів. Коштів платників податків.

Видання зазначає, що саме комунальне підприємство «Дирекція з обслуговування майна спільної власності територіальних громад» визначено розпорядженням голови ОДА як виконавець програми, формальний розпорядник коштів.
Крім того, підписантом від імені цього комунального підприємства є ні його директор, ні навіть заступник директора, а особа, спеціально призначена листом №01-39/14-296 від 07.04.2020 р. за підписом першого заступника голови обласної ради Інги Маковецької. (Звичайним листом!).

Будь-хто, хоча б трохи знайомий з будівництвом, розуміє, що для складання таких документів необхідно обстежити об’єкт (дах будівлі) і витратити чимало часу на обрахунок необхідних матеріалів (відомість ресурсів) та загальну вартість виконання таких робіт.

Нагадаю, доступ до адміністративної будівлі на вулиці Грушевського, 1 обмежений, в ній розташований цілодобовий пост Національної гвардії. Редакції БукІнфо стало достеменно відомо, що в цей день, 17 квітня 2020 року, на горище чи дах ніхто не піднімався. Уважний читач скаже, мовляв, виконавець міг провести обстеження раніше. Звичайно міг, якщо це так, і обстеження було проведено до 17 квітня 2020 року, тобто до прийняття відповідного розпорядження №338-р ОДА, тоді вочевидь має місце пряма змова між замовником і виконавцем!

Якщо фактичне обстеження проведено після підписання Договору №31 від 17.04.2020 р., тоді на підставі чого визначена ціна таких робіт, а саме, 1 486 879,00 грн.?! Вже на це питання є варіант відповіді.

За «дивним» збігом обставин, нагадаю 17 квітня 2020 р. це була п’ятниця, а з понеділка 19 квітня 2020 року вступили в силу зміни до Закону України «Про публічні закупівлі», яким допорогові закупівлі зменшились до 50 тис.грн. Саме ця обставина пояснює весь поспіх з укладенням договору на виконання робіт за такі шалені кошти 1,5 млн. грн. з обробки дерев’яних конструкцій даху ОДА.

Очільники облдержадміністрації ну ду-у-же поспішають отримати гроші обробити дах. Вже 23 квітня 2020 року згаданий Договір №31 від 17.04.2020 року зареєстровано в Головному управлінні Державної казначейської служби України в Чернівецькій області. Нагадаю, строк виконання цього договору до 01.12.2020 року. Знайомим з бюджетним процесом особам цей факт вказує на неймовірну швидкість проходження всіх бюрократичних процедур (може тиск на казначейство?), готовність проведення негайної оплати, незалежно від фактичного виконання робіт, а згідно з підписаним сторонам Графіком виконання робіт – п.5.1. Договору.

Ось такі невеселі справи. Напевно комусь в ОДА таки остаточно «зірвало дах», зазначають журналісти Букінфо. Про 5500 грн. зарплати лікаря-інфекціоніста обласної лікарні в період пандемії, про заклики президента Зеленського до бізнесу про фінансову допомогу країні в цей скрутний час, не виконані приписи ДСНС про протипожежну обробку шкіл, лікарень, інших критично важливих об’єктів на суму понад 54 млн. грн., цинічну відповідь Ковалюка заступнику голови облради Мельничуку про те, що в області «ніхто не доплачуватиме медикам, бо кошти мають надійти з Києва» та багато інших обставин тут не будемо згадувати. Сподіваємося, вам тепер і без цього все ясно.

“Залишається дочекатися єдиного. Чи помітять «щось підозріле» в цих оборудках наша обласна прокуратура та Служба безпеки України?”, – пише автор.

 

 

Редакція ТВА може не поділяти думку авторів, і не несе відповідальності за висловлену в матеріалі точку зору автора.

Реклама

Залишити коментар