Осачук пояснив, навіщо була обробка даху ОДА за 1,5 млн гривень

Пожежна обробка дахового покриття приміщення Чернівецької обласної державної адміністрації проводитиметься за приписом Державної служби з надзвичайних ситуацій, який є обов’язковим до виконання.

Про це у коментарі кореспонденту molbuk.ua повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

Посадовець вважає, що робота в умовах надзвичайної ситуації навчила керівництво ОДА “бути надзвичайно уважними до всіх приписів Державної служби з надзвичайних ситуацій”.

“Крім того, я є головою обласної комісії з надзвичайних ситуацій, обласного штабу. Нас збирали в Києві – всіх голів з усієї України, де чітко було оголошено міністром внутрішніх справ про те, що приписи ДСНС є обов’язковими до виконання. Це не рекомендація, це обов’язок”, – сказав Осачук.

Чиновник зазначив, що на Буковині катастрофічна ситуація із системами протипожежної безпеки у школах, дитсадках, лікарнях та будинках пристарілих.

“ДСНС їм приписи пише, штрафує їх, а вони не виконують. Бо це все вартує грошей. Це ж не можна піти і самому “накрутити” якихось дротів, покласти ванну з водою і сказати: “Все, я зробив”, – пояснив голова Чернівецької ОДА.

Посадовець додав, що такі протипожежні системи є дороговартісними. А оскільки Чернівецька ОДА отримала від ДСНС такий припис, то була змушена зробити роботи протипожежного характеру із горищем історичної будівлі на Грушевського, 1.

“Відповідно, на сьогодні ці роботи задекларовані і вони є заплановані. Ніхто за них ще не сплатив ані копійки”, – додав голова ОДА.

На запитання журналіста, чому закупівля відбулася поспіхом, не у форматі відкритих торгів, а через договір про закупівлю, який у подальшому був підписаний 17 квітнем (тим самим днем, коли Осачук підписав розпорядження про внесення змін до календарного плану використання коштів обласного бюджету, яким передбачено виділення 1,5 млн грн спеціального фонду на реставраційні роботи в приміщенні Чернівецької ОДА), і чи це не пов’язано з тим, що вже 19 квітня вступила в дію норма законодавства щодо зменшення рівня допорогових закупівель до 50 тис грн, посадовець дав таку відповідь:

“Роботи розпочалися з лютого 2020 року. Відповідальне за це – комунальне підприємство “Дирекція…”. Тому, якщо роботи тривають з лютого, а “Дирекція…” мала це зробити, а вони цього не зробили, то очевидно, що в цьому є махінації збоку Федорука (колишній керівник комунального підприємства “Дирекція…” Анатолій Федорук, – авт.), а не голови ОДА. Тобто, перекладати з слабої голови на здорову я би не радив”, – сказав голова ОДА.

Водночас на запитання, чому голова ОДА “перекинув” 1,5 млн грн на реставраційні роботи у “будинку з левами” своїм розпорядженням, а не через сесію обласної ради, Осачук дав таку відповідь:

“Не були передбачені кошти на ці роботи в обласному бюджеті. І вони заплановані з прибутку комунального підприємства. За умови доброго господарювання комунальне підприємство мусить у 2020 році заробити ці кошти та виконати ці роботи. Тобто, йдеться не про кошти з обласного бюджету, йдеться про кошти цього підприємства”.

Раніше видання Букінфо опублікувало матеріал про те, як в період пандемії та нестачі грошей Чернівецька ОДА замовила протипожежну обробку горища за 1,5 млн грн.

Реклама

  • Чувак бреше аж знаходиться. По-перше, якби ці роботи були заплановані, то вони були б відображені в початковому календарно плані, по-друге, як роботи могли початися в лютому, якщо їх не було в планах, на них не передбачалося фінансування, а підприємство перевіряла КРУ, по – третє, Федорук усунутий в кінці січня, а винен в тому, що якби мало робитися в лютому… Брехня на брехні…

Залишити коментар