Україна готова до припинення транзиту російського газу та пропонує Газпрому свої сховища — Оператор ГТС

В Операторі газотранспортної системи вважають, що у Газпрому не буде потреби продовжувати транзит газу через Україну, якщо «Північний потік-2» добудують.

Про це повідомив голова Оператора ГТС Сергій Макогон в інтерв’ю «РБК».

«Я не бачу причин для Газпрому продовжувати транзит газу через Україну після 2025 року, хоча наші тарифи на транзит абсолютно конкурентні», — заявив Макогон.

Він зазначив, що Оператор ГТС наразі готується до «нульового» транзиту зі сторони Росії, який можливий після того, як Газпром добудує «Північний потік-2» та другу гілку «Турецького потоку».

«Але ми готові до сценарію «нульового транзиту» і за 5 років повністю оновимо нашу ГТС під цей сценарій», — зазначив він.

Також Макогон запропонував Газпрому послуги українських сховищ газу, адже наразі Газпром використовує не всі оплачені потужності з транзиту. Іншими словами, російська компанія оплатила транзит 178 мільйонів кубометрів газу на добу, однак насправді транспортує 150 мільйонів кубометрів. Решту 28 мільйонів кубометрів могли б закачувати до українських сховищ газу.

30 грудня, за 1 добу до закінчення угоди про транзит газу, Україна та Росія підписали новий контракт на транзит, а також низку інших домовленостей. Серед них, зокрема, відмова Нафтогазу та Газпрому від судових спорів одне проти одного, виплата Газпромом 2,9 мільярда доларів компенсації за рішенням арбітражів та пробачення Україною 7,4 мільярда доларів штрафу за порушення Газпромом антимонопольного законодавства.

Реклама

Залишити коментар