Сокирянщина знову “відзначилася”: Новодністровську загрожує сміттєвий колапс

Сокирянський район знову «відзначився» – поки вся країна і світ дезінфікується та лікуться, на Сокирянщині одна із сільських рад фактично заборонила комунальному підприємству користуватися багаторічним сміттєзвалищем поблизу міста обласного значення, чим створила загрозу екологічної біди.

Про це повідомляє газета Буковина з посиланням на пресслужбу Новодністровської міської ради.

«На території села Ожеве розташоване наше міське сміттєзвалище. Об’єкт перебуває у комунальній власності територіальної громади і функціонує з 1986 року. Задля його утримання в належному стані Новодністровською міською радою систематично виділяються кошти, за які проводяться відповідні роботи. Виготовлено всі необхідні документи. Результати численних перевірок свідчать, що системних порушень при використанні сміттєзвалища не допускалося. Земельну ділянку, на якій розташоване сміттєзвалище, орендує суб’єкт господарювання, що обслуговує даний об’єкт. На сьогоднішній день це ‑ ТОВ «Аванті+». Ще в грудні минулого року підприємство надіслало до Ожівської сільської ради проект договору на продовження оренди ділянки у 2020 році. Та іншою стороною договір не був підписаний без пояснень причин. Незважаючи на це, ТОВ «Аванті+» справно сплачувало кошти за оренду землі, з урахуванням нової нормативно-грошової оцінки (тобто дещо більше, як в минулому році). До того ж цим полігоном беззаперечно користуються й самі мешканці села Ожеве, адже іншого подібного об’єкту на їхній території немає, а тверді побутові відходи утилізувати таки десь потрібно.

І ось 2 квітня 2020 року Ожівська сільська рада ухвалила рішення «про закриття з 1 травня сміттєзвалища в межах с.Ожеве». Цим же документом Новодністровську міську раду та ТОВ «Аванті+» зобов’язують виконати рекультивацію об’єкта. Також міській раді пропонується визначити під полігон твердих побутових відходів інше місце.

Дане рішення було отримано Новодністровською міською радою і 23 квітня розглянуто на сесії. При обговоренні більшість депутатів висловлювали думку, що рішення Ожівської сільської ради має політичний підтекст, адже міське сміттєзвалище вже не один раз ставало важелем впливу на Новодністровськ з боку Сокирянського районного керівництва. Щоб не загострювати ситуацію, дехто пропонував не втручатися, адже йдеться про договірні відносини між суб’єктом господарювання (ТОВ «Аванті+») та органом місцевого самоврядування (Ожівською сільською радою), а Новодністровська міська рада в даному випадку виступає лише третьою стороною. З іншого ж боку депутати переконані, що у цій суперечці арбітром має стати вище керівництво, в тому числі правоохоронні органи, бо в умовах надзвичайної ситуації, яка є в Україні і пов’язана із поширенням небезпечного захворювання, недопустимі будь-які дії, що можуть погіршити екологічний стан в тому чи іншому населеному пункті. Зважаючи на політику добросусідства, виходячи із реалій та з огляду на найближчі перспективи, Новодністровська міська рада надала відповідь. Обумовили, звісно, й альтернативи. Зрозуміло, що в настільки стиснуті терміни нову територію для складування сміття виділити просто неможливо, адже це потребує численних рішень, погоджень, затверджень, в тому числі на найвищих інстанціях. Та й це вже вчорашній день. Сьогодні необхідно думати про застосування нових технологій (сміттєсортування та промислова утилізація). Напрацювання в Новодністровської міської ради вже є, але втілити їх також неможливо в терміни, запропоновані Ожівською сільською радою.

Та, на жаль, коректне, здавалось би звернення викликало в наших сусідів шквал емоцій, висловлених у листі до секретаря Новодністровської міської ради №181 від 24.04.2020р. Ним попереджають, що Ожівська сільська рада «змушена вдатися до радикальних заходів» і має намір реалізувати своє рішення згідно чинного законодавства.

«Які будуть заходи і як вирішиться проблема – покаже час.» – ідеться і публікації Новодністровської міської ради.

Нагадаємо, село Ожеве (разом з Білоусівкою, Василівкою та Розкопинцями), за нині чинним Перспективним планом формування громад, має увійти до Новодністровської ОТГ (нині – у складі міста Новодністровськ та села Ломачинці). Однак, попри численні зауваження експертів та посадовців Кабміну, Чернівецька ОДА (за словами посадовців Новодністровської ОТГ, до цього доклав руку і голова Сокирянської райради Василь Козак) пропонує на затвердження уряду формат – одна велика Сокирянська ОТГ (з 18-ма селами) та дві маленькі громади – Новодністровська та Вашковецька. Це, як стверджують фахівці, суперечить методиці та самій концепції децентралізації. За словами жителів Новодністровської громади, саме у цих селах Сокирянщини, які досі не увійшли до жодної ОТГ, районна влада проводить активну роботу з дискредитації реформи, створення штучних конфліктів та «підганяє» проект Перспективного плану під інтереси багаторічних керівників району, що мають зиск із аграрного та садівничого бізнесу.

Реклама

Залишити коментар