МВС закликало депутатів врегулювати сурогатне материнство, аби немовлят не продавали за кордон

Міністерство внутрішніх справ закликало Верховну Раду врегулювати питання сурогатного материнства, щоб унеможливити продаж немовлят за кордон.

Про це заявив заступник міністра Антон Геращенко.

Він нагадав про останній випадок продажу немовлят за кордон — у Києві викрили групу з 5 українців та трьох громадян Китаю, яка прикривалась сурогатним материнством.

«Вони продавали дітей, народжених українськими жінками, в Китай за гроші. Такий собі «супермаркет» із торгівлі новонародженими. Послуги посередників при народженні дитини в Україні потенційним батькам коштували близько 50 тисяч доларів США», — сказав заступник міністра.

Геращенко уточнив, що після народження дитини сурогатна мати давала згоду на заміну батьків у свідоцтві про народження, внаслідок чого за документами батьками ставали громадянин КНР і його фіктивна дружина.

«Надалі громадянин КНР, маючи документи, що підтверджують його батьківство, вивозив дитину за межі України», — сказав чиновник.

Він наголосив, що вищенаведена схема реалізується абсолютно законними методами — все відбувається за цивільно-правовим договором, виконання якого контролюється самими його сторонами, і воно навіть не потребує нотаріального посвідчення. Водночас те, що дитину фактично купують, є злочином.

«Продаж новонародженого дитя — це повний склад злочину, передбачений статтею 149 Кримінального Кодексу України «Торгівля людьми». Україна не повинна бути напівлегальним майданчиком для торгівлі дітьми», — сказав представник МВС.

В МВС додали, що перевіряють ще 140 громадян Китаю на предмет причетності до покупки новонароджених дітей в Україні.

Зазначимо, що в Україні дозволене гестаційне сурогатне материнство — жінка лише виношує дитину і не має з нею генетичної спорідненості.

Україна — одна з небагатьох країн у Європі, де комерційне сурогатне материнство дозволене на законодавчому рівні. У зв’язку з цим Україну навіть називають «меккою сурогатного материнства».

Реклама

Залишити коментар