Вербувальник затриманого генерала СБУ Шайтанова причетний до справи MH17 — Bellingcat

Полковник ФСБ Ігор Єгоров, який, за даними Служби безпеки України, вербував генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, під позивним «Ельбрус» перебував на Донбасі та може бути причетним до збиття малазійського Boeing рейсу MH17.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider та Der Spiegel.

За даними журналістів, Єгоров під позивним «Ельбрус» перебував на Донбасі у 2014 році. Його туди направили для координації штабу в Луганську, який створили для контролю та припинення внутрішніх конфліктів бойовиків.

Об’єднана слідча група, яка займається розслідуванням збиття малазійського Boeing рейсу MH17 над Донбасом, включила «Ельбруса» до переліку фігурантів справи МН17. Слідча група називає його представником військового командування РФ, який прибув на Донбас у дні, коли туди доставили установку «Бук», якою збили малазійський літак.

Журналісти зазначили, що визначили Єгорова як військового з позивним «Ельбрус» завдяки розмовам бойовиків, які опублікувала слідча група. Там Ігоря «Ельбруса» називають «причетним до подій у Криму». Також у розмові бойовики описують, що «Ельбрус» має мовленнєві дефекти.

Нагадаємо, у СБУ Заявили, що контррозвідка затримала завербованого Федеральною службою безпеки Росії генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова за підозрою у державній зраді та вчиненні терактів. Зокрема у спецслужбі вважають, що він планував вбивство добровольця Адама Осмаєва.

За даними СБУ, Шайтанов перебував на агентурному зв’язку у полковника ФСБ Ігоря Єгорова, який є співробітником підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій. Повідомляється, що виконавців злочинів Шайтанов спеціально підібрав серед колишніх бійців спецпідрозділів.

За інформацією СБУ, полковник ФСБ Ігор Єгоров до 2014 року регулярно відвідував Україну для участі у заходах міжвідомчої взаємодії ФСБ та СБУ та налагоджував контакти зі старшими офіцерами української спецслужби. Саме там він і завербував Шайтанова.

Реклама

Залишити коментар