Пожежа з Чорнобильської зони наближається до Прип’яті — директор Chornobyl Tour

Пожежа у Чорнобильській зоні відчуження, яку намагаються загасити вже десятий день, наближається до Прип’яті (фото –  Facebook/Ярослав Ємельяненко).

Про це повідомив директора Chornobyl Tour і Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

За його словами, вогонь вже пройшовся по залізничній станції Янів, що поблизу Прип’яті.

«На жаль, вогонь перекинувся через дорогу, пройшовся по станції Янів і йде на Прип’ять», — написав Ємельяненко у Faceboook.

«Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території. Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів «Підлісний», де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС», — наголосив він.

«Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. В мене два варіанти: чи то до Кабміну не доводять реальну ситуацію, чи він обрав політику замовчування радянської влади, як у 86 році», — додав Ємельяненко, зазначивши, на місце не допускають волонтерів та журналістів.

Водночас у Держслужбі з надзвичайних ситуацій не наводять даних про наближення вогню до Прип’яті та небезпечних об’єктів Зони відчуження. Там зазначили, що продовжують гасити пожежі на території Корогодського та Денисовецького лісництв, а пожежу на території Котовського лісництва вже приборкали.

«Ситуація в Корогодському лісництві повністю контрольована, залучено всі необхідні сили та засоби: 140 осіб та 30 одиниць техніки. Основні зусилля зосереджено в Денисовицькому лісництві, поблизу населеного пункту Новий Мир, де відмічається поширення горіння трав’яного настилу та лісової підстилки. На цій ділянці залучено понад 250 осіб та близько 60 одиниць техніки, з них від ДСНС понад 200 осіб та 40 одиниць техніки», — повідомили у ДСНС.

Всього на території зони відчуження залучені понад 390 осіб та 90 одиниць техніки.

Рятувальники запевняють, що радіаційний фон по Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень.

Нагадаємо, 4 квітня повідомлялося, що у зоні відчуження Чорнобильської АЕС виникла верхова лісова пожежа на площі 20 гектарів, рятувальники направили на допомогу вогнеборцям авіацію. Гасінню заважав підвищений радіаційний фон.

Згодом у Державному агентстві з управління зоною відчуження повідомили про нормалізацію радіаційного фону.

6 квітня у поліції Київщини повідомили, що затримали 27-річного жителя села Рагівка, який спричинив пожежу в Чорнобильській зоні. 8 квітня йому оголосили підозру через підпал.

Він розповів, що підпалив сміття та траву у трьох місцях задля забави. А після цього вітер розніс вогонь далі, й він вже не зміг впоратися та загасити багаття.

Реклама

Залишити коментар