Ситуація ще не критична. Завантажено тільки 8% апаратів ШВЛ, – МОЗ

Українська медична система не відчуває надзвичайного навантаження у боротьбі з коронавірусом. Тому МОЗ міг собі дозволити відрядження 20 лікарів-добровольців до Італії

З такою заявою 12 квітня 2020 року виступив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю для LB.ua.

“У нас зараз немає критичного навантаження на систему охорони здоров’я. Завантажено тільки 8% апаратів ШВЛ, які призначені для допомоги хворим на коронавірусну хворобу. Тому, в принципі, 20 лікарів, які поїхали до Італії, це доволі гарна можливість для навчання реагуванню на критичну ситуацію. Вони повернуться й розкажуть нам, як правильно організовувати процес надання медичної допомоги при масовому надходженнях хворих, процес санітарного сортування, визначення пріоритетності, кому і як транспортувати, коли передавати пацієнта до інтенсивної терапії і т.д.. Коли ти бачиш це вживу, на практиці, на конвеєрі, це не те саме, що моделювання”,  – пояснив посадовець.

За його словами, у відрядження до Італії вирушили виключно добровольці.

“І черга була ще на чотири літака. З різних регіонів, молоді лікарі. Я говорив навіть тут в міністерстві людям, що не відпущу, але вони все одно попали в список і тепер навіть есемесок не пишуть, бо бояться, що буду кричати”, – зазаначив Ляшко.

Міністерство їх не відпускало, бо вони зараз потрібні насамперед в Україні.

“Бо мені потрібні люди тут. Всі і так працюють на виснаження. Але ті, хто поїхав – молодці”, – наголосив головний санітарний лікар.

Реклама

Залишити коментар