Влада не переживе дефолт. Яценюк був найкращим прем’єром і витягнув країну з прірви, та все одно його рейтинг обнулився – Волох

Арсеній Яценюк був найліпшим прем‘єром за історію незалежності і витягнув країну з ями. І все одно його рейтинг обнулився.

Нинішнім керманичам не варто тішити себе ілюзіями, що вони здатні пережити дефолт, – написав у своєму блозі на Facebook політичний аналітик Карл Волох.

Він зазначив, що нерідко чує думку, нібито нинішня влада «всі свої гріхи, навіть дефолт, спише на пандемію, тому може собі дозволити будь-яке безумство».

Політаналітик нагадав, що відбувалося з економікою країни у 2014-2015 роках:

«Різке падіння рівня життя населення, девальвація втричі національної валюти, стрибок цін на газ і опалення тощо. Чи були в цього об‘єктивні причини? Ще й які. Яценюк прийняв у 2014 уряд не просто із нульовою сумою на рахунках казначейства, а й із рівнем ЗВР значно нижче критичного». «Більше того, всім причетним було зрозуміло, що катастрофа в економіці найбільшою мірою викликана саме попереднім штучним підтриманням нереального курсу гривні та низьких тарифів – тобто, без різкого зниження рівня життя населення вийти з кризи було неможливо», – написав він.

До цих факторів додалася війна (тобто, різкий стрибок видатків на оборону), окупація Росією одного з провідних промислових регіонів країни, «біженці, російське економічне ембарго, котре означало зниження на чверть усього українського експорту»:

«Іншими словами, якби український уряд складався з суцільних Бальцеровичів-Тетчер-Лі Кван Ю, то й тоді без різкого падіння рівня життя населення не обійшлося, а вихід із кризи навряд чи був набагато стрімкішим».

Та попри ці об’єктивні причини рейтинг тодішнього глави уряду Яценюка «обнулився»: «При тому, що він був найліпшим прем‘єром за історію незалежності і витягнув країну з ями (більше схожої на прірву)», – написав Волох.

Водночас тепер, наголосив експерт, у державного керівництва «є сьогодні спокуса не заїдатися з Коломойським і його «Плюсами»… і провалити закон про банки, тобто, співробітництво з МВФ. І ймовірно, вони сподіваються потім відбрехатися вірусом».

«Але все це ілюзії. Дефолт призведе до стрибка протестних настроїв і силового повалення влади. А в Зеленського, на відміну від Януковича, «Беркуту» немає, як і справжньої партії, опори на місцеві еліти, співставних коштів тощо. Та й ситуація в країні принципово інша. Тому, як би я не бажав нинішнім недолугим керманичам швидше зникнути з політичного життя, не думаю, що їм варто ризикувати і тішити себе ілюзіями, що вони здатні пережити дефолт», – написав Карл Волох.

Реклама

Залишити коментар