Україна може опинитися без світла й тепла, якщо не вирішити кризу в енергетиці, – онлайн-дискусія Київського безпекового форуму

Світ сьогодні переживає не лише глобальну кризу, викликану пандемією коронавірусу, але і кризу на енергетичних ринках. Необхідні невідкладні заходи для запобігання її катастрофічному впливу на енергонезалежність України та кожного українця.

Про це йшлося під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, організованої Фондом “Відкрий Україну” Арсенія Яценюка, присвяченій захисту енергетичної незалежності України та ефективності енергетичної політики.

Як заявив модератор онлайн дискусії Київського безпекового форуму, присвяченого енергетиці, – Данило Лубківський, член Наглядової ради фонду “Відкрий Україну”, колишній заступник міністра закордонних справ України, ситуація на світовому ринку енергоносіїв “матиме безумовний вплив на Україну, на нашу енергетичну незалежність і добробут кожного українського громадянина”.

Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, засновник Фонду “Відкрий Україну” Арсеній Яценюк наголосив, що “якщо зараз не приймати рішення, як ми будемо діяти завтра і післязавтра в енергетиці, то завтра і післязавтра ми ввійдемо в енергетичну кризу, де не буде ні світла, ні вугілля, де можуть бути проблеми з нафтопродуктами і де раніше чи пізніше будуть проблеми з газом”.

Арсеній Яценюк зазначив, що хоча падіння цін на енергоносії у короткотерміновій перспективі принесе користь споживача, можемо стикнутися із банкрутством видобувних кампаній. «Їм просто не вистачає ресурсу, щоб видобувати. І Україна в цій ситуації може дуже сильно постраждати. Нам дуже важко конкурувати. І наша ціль – енергонезалежність – може стояти під загрозою”.

“Ми завжди повинні пам’ятати, що Росія – не просто держава-агресор, а й наш конкурент. Якщо Саудівська Аравія фактично бореться з Росією і виграє на енергетичному ринку, то члени українського парламенту від “Слуги народу” на кшталт Геруса, навпаки, – відкривають енергетичний ринок України для Росії через поправку до закону по електроенергетиці”, – підкреслив засновник Фонду “Відкрий Україну”.

“Зараз уряд повинен сконцентруватися на тому, що гроші, зекономлені від падіння цін на енергоресурси, не повинні розтринькуватися. Значну частину коштів необхідно відправляти на видобуток і енергоефективність. І тут важливо, як уряд поведе себе щодо ключової української компанії – “Нафтогазу”, і до всіх учасників приватного сектора. Тому що ми на межі банкрутства компаній електроенергетики. Теплову енергетику вони майже добили, зараз вони добивають атомну енергетику”, – наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив необхідність невідкладно внести до парламенту кандидатуру на пост міністра енергетики та деполітизувати Національну комісію з регулювання енергетики.

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв підкреслив, що зараз ситуація кардинально відрізняється від 2014 року: “Вона інша в першу чергу завдяки реформам, які країна провела за попередні 6 років. Ми починали в 2014 році з дуже важкого стану. Арсеній Петрович це дуже добре пам’ятає. Йшла війна з “Газпромом”, “Нафтогаз” приносив державі близько 8 мільярдів доларів збитків на рік. Не було грошей. Була перспектива залишитися без газу і без тепла взимку”.

“Ситуація наразі кардинально інша. “Нафтогаз” за попередній період приніс рекордно високий прибуток. На рахунках компанії наразі знаходиться сума більше ніж 3 мільярдів доларів США. У підземних сховищах рекордно високі за останні 30 років обсяги газу”, – повідомив голова компанії.

У той же час він зазначив, що через падіння світових цін на газ кардинально зменшується економічна доцільність видобутку: “Тому дуже важливо, що ті накопичені ресурси, ті гроші, той запас міцності, який вдалося створити за попередні декілька років, щоб зараз ми разом з урядом, з парламентом, з політичним керівництвом України змогли використати з максимальною ефективністю. Тобто, вкладати кошти не в тушіння пожежі, а вкладати цей запас міцності в подальший розвиток, який буде так само приносити економічні блага як державі, так і всім громадянам України”.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що ухвалене ОПЕК+ рішення про скорочення рівня видобутку нафти не дозволить досягнути тих рівнів цін, які були раніше. На думку експерта, ціни на нафту будуть перебувати в коридорі 30-35 доларів США за барель. Натомість Омельченко наголосив, що Росія у протистоянні з Саудівською Аравією переграла саму себе: “Росії буде вкрай важко виконати дані умови, тому що згідно декларації Росія має скоротити видобуток на 1,5 мільйона барелів на добу, і це Росії буде, я вважаю, навіть технічно важко зробити, оскільки її родовища не такі гнучкі”.

На його думку, через ситуацію на енергетичному ринку України потрібно “задіяти потенціал Міністерства фінансів і Нацбанку для того, щоб покрити критичний дефіцит ліквідності, який очікується в результаті дуже глибокої кризи в енергетиці”.

Експерт з енергетики, президент аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко наголосила, що через низькі ціни на енергоресурси Росію очікує кілька років економічної кризи. “Зараз буде додатково багато енергії вкладено Росією в те, щоб зняти санкції з себе, в першу чергу які стосуються і накладені через війну з Україною”. На думку експерта, Україна повинна зосередити ще більші зусилля до того, щоб Європейський Союз продовжував санкції проти Росії цього року, починати формувати запаси через низькі ціни на нафту, а також запровадити погодження законопроектів в сфері енергетики з Європейською комісією.

Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза розповіла про співпрацю України і Канади у секторі енергетики: “Протягом останніх 6 років Канада долучалася і долучається до планування дій в непередбачуваних ситуаціях на ринку та забезпечення стійкості енергетичної системи. Ми також проводимо роботу в галузі кібербезпеки”.

Вона назвала п’ять елементів, на яких базується енергетична безпека і ефективність Канади: зменшення викидів вуглекислого газу, наявності сильного і незалежного регулятора, диверсифікація, членство клубах з питань енергетики, готовність до дестабілізаційних шоків.

Генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук повідомив, що його компанія вивчила досвід Китаю і на початку пандемії ізолювала свої енергетичні станції для забезпечення надійних поставок електроенергії.

За його словами, криза в енергетичному секторі країни почалася ще до поширення коронавірусу: “І якщо раніше це була криза неплатежів за товар, то зараз це криза неплатежів по заробітній платі. Не тільки “Енергоатом” зараз не може заплатити заробітну плату, а й теплова генерація, “Укргідроенерго”. На жаль, це далі по ланцюжку транслюється за платежі за паливо”.

“Тому як ми бачимо вихід із ситуації? Перше – це відновлення керованості галуззю. Для цього необхідний керівник, міністр. Друге – ухвалення термінового антикризового пакету, куди входить вирішення питання із збутом українського вугілля, збуту української електроенергії, забезпечення оплати за цю електроенергію. І третє – це збалансованість всіх гравців ринку, це “Гарантованого покупця”, це “зелених” виробників з вітру і сонця, і вирішення питань, пов’язаних з платежами за старими боргами, які накопичилися вже за 3 місяці і за минулі роки”, – повідомив Дмитро Сахарук.

Засновник і директор компанії з вітрової енергетики Vindkraft Карл Стурен наголосив, що потрібно невідкладно призначити міністра енергетики і підпорядкувати Міненерго всі державні енергетичні компанії. Він також висловив жаль, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ніколи не була повністю незалежним органом, а так чи інакше підпадала під політичний вплив. “Я вважаю, що ситуація, яка склалася в енергетиці, це в більшій мірі менеджмент, ніж фундаментальна проблема”, – сказав Карл Стурен.

Київський Безпековий Форум – провідне міжнародне зібрання України для обговорення проблем миру і безпеки. Форум заснований у 2007 році. Ініціатор та засновник КБФ – фонд Арсенія Яценюка “Відкрий Україну”.

Реклама

Залишити коментар