На Буковині інфіковані коронавірусом підробляли у сусідніх селах

Родина з Тисівців Великокучурівської ОТГ відбула самоізоляцію після контакту з робітниками з Колінківців

Неабияка тривога охопила цими днями молоду родину з села Тисівці, що на Сторожинеччині (Великокучурівська ОТГ), коли вони, не із власної волі ставши контактними з інфікованими коронавірусом, опинилися без належної підтримки, як самі стверджують, влади та місцевих медиків, йдеться у публікації газети “Буковина“.

А все почалося з банального бажання господарів навести на подвір’ї лад – підготуватися до Великодня…Найперше – почистити та знести високе дерево. Самотужки це зробити, не наражаючись на небезпеку, Анні та Роману було доволі проблематично – жодного спорядження для висотних робіт вони не мали. В селі також не знайшли необхідних фахівців.

“На одному з сайтів побачили оголошення, що послуги, які нам потрібні, надаються бригадою з Чернівецької області, і зателефонували за вказаними контактами”, – розповідає господиня. Двоє чоловіків, 60-літній батько та його 30-літній син, невдовзі приїхали за викликом і робота розпочалася…

Подружжя допомагало чоловікам, аби якнайшвидше все закінчити. Ніщо не віщувало біди, однак господиня звернула увагу, що старший з найнятих працівників час від часу підкашлює. Відігнала від себе підозру, котра одразу ж закралася – вже було відомо про перших інфікованих, і вперше в Україні – в нас, на Буковині… Роботи тривали близько 4 годин. По їх завершенні Анна, за традицією гостинності, запросила чоловіків на чай. Під час спілкування йшлося й про підступний вірус, який зафіксовано в багатьох країнах. Молодший розповів, що українці масово їдуть додому і два дні тому з заробітків повернулася й його теща…

Все це відбувалося 12 березня, а вже 17, за словами пані Анни, родині зателефонували зі Сторожинця епідеміологи і повідомили, що в їхніх майстрів, мовляв, підозрюють коронавірус, а тещу молодшого вже відправили до інфекційного відділення… Жінка каже, що насамперед подумала про малолітніх дітей – їх у подружжя двійко, шести та трьох рочків. Ще жевріла надія, що все минеться. Однак коли згодом усі відчули незрозумілу втому, а 19 березня з райцентру Сторожинець надійшло повідомлення, що у “висотників” підтверджено коронавірус, не на жарт злякалися.

Епідеміологи запитували, як вони почуваються, скільки осіб і хто саме з їхньої родини контактував з майстрами, де вони працюють тощо. Розуміючи, що відбувається, та “вирахувавши” за характерним акцентом, що чоловіки, ймовірно, з Колінківців Хотинського району, уся родина пішла на самоізоляцію.

“Ми нікуди не виходили, ні з ким не спілкувалися. Перших 4 дні телефоном розмовляли з сімейною лікаркою з Великокучурівської АЗПСМ (амбулаторія загальної практики сімейної медицини) на ім ’я Марина”, – каже жінка.

Впродовж 14 днів самоізоляції ніхто до родини не приїжджав, ні про що більше не запитував. Тим часом і у батьків, і в дітей температура коливалася в межах 37, 1 – 37, 2 градуса. Минулого тижня вони просили лікарку зробити хоча б для самозаспокоєння експрес-тести, однак ніхто навіть не думав цього робити. Мовляв, місцеві медики їх ще не отримували, а якщо Роман з Анею наполягають, то нехай самотужки їдуть до Чернівців…

Коло замикалося – подружжя усвідомлювало, що це означає наражати на ймовірну небезпеку ще й оточуючих, бо автівки в них немає. Складалося враження, що про контактну сім’ю геть усі забули… У вівторок, 25 березня, сімейна лікарка повідомила, що тести надійдуть до амбулаторії. Думали, що за ними приїде бригада медиків – де там…Ніхто не навідався ні у вівторок, ані в середу. А в четвер, 26-го, о 13:00 у телефонному режимі прозвучала вимога всією родиною з’явитися до Великого Кучурова… на 14:30.

“Ми боялися викликати таксі – хто знає, чи ті авта обробляються. Йти пішки 7 кілометрів дітям, як і 80 – літній матері, не так вже й просто. До всього, у Великому Кучурові також вже є хворі на COVID –19 , село ізольоване…Тому прийняли рішення залишатися вдома”, – каже Анна. …

Спливло 14 днів самоізоляції. Ніхто з керівництва громадою, чи з амбулаторії, чи з районних епідеміологів до родини жодного разу, аби бодай поцікавитися їхнім життям, так і не навідався. Як повідомила нашому кореспонденту керівниця Великокучурівської медичної амбулаторії Валерія Кваснюк, родина, про яку йдеться, таки перебуває на контролі і все про неї місцевим медикам відомо. Симптоми, які вони озвучували сімейній лікарці, не вказують на ймовірність інфікування. (А якщо налякані люди неправильно “озвучили” симптоми?)

Попри все, вони ще й не повідомили працівників амбулаторії, що не мають власного транспортного засобу (?!) Бригада туди не поїхала, бо в медиків немає захисних костюмів. Та й тестів відповідних, як стверджує Валерія Віліусівна, не було – лише такі, що кров для дослідження треба брати не з пальця, а з вени. Але тоді її треба, мовляв, одразу відцентрифугувати. В домашніх умовах це зробити немає можливості…Також, як запевнила пані Валерія, посилаючись на надмірну зайнятість, тепер у медпрацівників щодо родини Романа та Анни “розв’язані руки” – минуло два тижні, а це означає, що ці люди вже не є небезпечними.

Тож до них сьогодні, 28 березня, виїдуть медпрацівники, проведуть необхідну роз’яснювальну роботу і окреслять алгоритм дій надалі… Допоки ж, мовляв, вони діяли згідно протоколу. Чи таки відвідали медики Великокучурівської АЗПСМ контактну родину з двома малолітніми дітками та про що насправді каже “протокол”, повідомимо згодом.

Наталія БРЯНСЬКА

Реклама

Залишити коментар