Надзвичайна ситуація не може бути приводом для правоохоронців стежити за переміщенням громадян — Офіс омбудсменки

Введення режиму надзвичайної ситуації не може бути підставою для відстежування правоохоронцями переміщення громадян, у тому числі, за допомогою мобільних телефонів.

Про це йдеться у зверненні Офісу уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

«Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан це не тотожні поняття. Зокрема, режим надзвичайної ситуації не може бути підставою для відстежування правоохоронними органами активності та, зокрема, переміщення фізичних осіб, у тому числі, за допомогою мобільних телефонів», — йдеться у повідомленні.

В Офісі омбудсмена наголошують, що подібні дії неприпустимі навіть з метою забезпечення виконання умов карантину.

«Запровадження режиму надзвичайної ситуації, перш за все, стосується роботи державних органів та органів місцевого самоврядування та покликане консолідувати їх роботу для подолання наслідків надзвичайної ситуації», — інформують в Офісі.

Відповідно до положень статті 32 Конституції України, неприпустимо втручання в особисте і сімейне життя громадян, окрім випадків, передбачених Конституцією України.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

В омбудсменки наголосили, що обмеження дії цієї статті можливе після запровадження надзвичайного стану та якщо указ президента України буде містити положення про обмеження таких прав і свобод.


Нагадаємо, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомляв, що міністерства внутрішніх справ і цифрової трансформації розробляють нормативно-правові акти та додатки, які дозволять за допомогою мобільних телефонів контролювати самоізоляцію людей. Контролювати планують інфікованих коронавірусом та тих, хто контактував з такими.

Реклама

Залишити коментар