Карантин у регіонах: як бережуться від коронавірусу українці

Як проходить карантин у деяких регіонах нашої держави – йдеться у публікації газети Буковина.

Івано-Франківськ: прогулянки не скасували

Після введення 20 березня режиму надзвичайної ситуації, мешканці Івано-Франківській області, за словами студентки Ірини Шкрумеляк, часто не дотримуються правил безпеки.

Люди гуляють по місту, не зберігають дистанцію, влаштовують пікніки, збираються компаніями, і це – попри всі застереження та прохання місцевої влади. Також можна побачити жахливу картину в продуктових магазинах: масово скуповують продукти і речі першої необхідності. Приватні підприємці користуються цим і необґрунтовано піднімають ціни.

Городенка: гучномовцем з вікна міської ради

У Коломиї та Городенці, як і в більшості міст України, також введено спеціальний режим, щоб запобігти захворюванням. У продуктові магазини, аптеки та пошту, пропускають до 5 людей, які повинні тримати дистанцію.

Якщо в інших містах їздять машини, з гучномовців яких лунає заклик залишатись вдома, то центр Городенки дуже малий, тому наша міська влада просто відчиняє вікно, ставить на підвіконня гучномовець і просто звідти лунають крики: «Дотримуйтесь карантину». А в селах літні жінки вважають, що дітям краще проводити карантин на вулиці, тому часто гуляють з онуками, поки їх батьки на роботі, – ділиться враженнями Ірина Левкун з Городенки.

 

Коломия: більшість таксистів везуть на роботу безкоштовно

Ще однією проблемою став рух громадського транспорту, адже автобусні сполучення з сіл до райцентрів скасували. Оскільки карантинні заходи введені не на всіх установах та організаціях, люди повинні добиратись пішки в місто або попутками.

За словами мешканця Коломиї Тадея Палійчука, більшість служб таксі у них безкоштовно перевозять лікарів до місця роботи.

Коломия, площа перед Ратушею

 

Тернопільщина: подалі від храмів

У Тернопільській області 21 березня введений режим надзвичайної ситуації, у зв’язку з виявленням у м. Заліщики хворого на коронавірус – місцевого священика. Хоча режим «умовно» працює, люди в містах, все ж, не дотримуються карантину і вільно ходять по вулицях. Дійсно, у великих районних центрах влада зробила все можливе, щоб зменшити спілкування людей: зачинені всі промислові магазини, культурні заклади. Особливу увагу приділили храмам. У одному з райцентрів був випадок, коли священик сам сказав людям вийти з храму, щоб перешкодити переносу інфекції, – каже студентка з Тернопільщини Ірина Яремій.

У самому Тернополі, за словами тернополянина Максима Петяка, обмежили рух транспорту, а на деяких виїздах з міста – контроль поліції. Патрульні також декілька разів на день оголошують на вулицях обласного центру правила поведінки під час обмежувальних заходів.

 

Запоріжжя, Рівне: дефіцит місць і засобів

На Запоріжжі ситуація ідентична але, за словами студентки Єлизавети Науменко, нерідко трапляються випадки сутичок за місце у громадському транспорті.

Запоріжжя, бульвар Шевченка
Дещо спокійніше у місті Рівне, де також дотримуються «правил 10 людей» і, за словами місцевого мешканця Віталія Карпюка, проблема полягає лише у недостатній кількості засобів особистого захисту та дезінфекції.
Рівне, Музичний фонтан

 

Київ: доставка їжі не встигає

За словами жительки столиці, співробітниці ІТ-компанії Марії Бєловолової, всіх працівників її офісу відпустили працювати з дому, але виникли проблеми із замовленням їжі. Адже часто вікна доставки недоступні через велику кількість замовлень, що затягується у чергу на декілька днів.

Доставка з ресторанів, доставка води та ліків працює безконтактно, кур’єр просто залишає наші замовлення під дверима. Є проблеми із купівлею масок та респіраторів, оскільки їх просто немає в жодній аптеці. Таксисти, як і люди в компаніях, не завжди носять маски та не дотримуються відстані. А ті, що в масках, носять їх неправильно – під носом або ж взагалі опущені на підборідді. У поліклініці весь персонал в масках, рукавицях, дезінфектори на кожному кроці, а кожного, хто заходить в приміщення, одразу відводять в сторону, запитують ім’я, чи спостерігалися останнім часом певні симптоми, чи були протягом останніх двох тижнів за кордоном, та міряють температуру. Навіть стільці в коридорах розташовані на відстані ~ 1м один від одного. Метро не працює, заклади зачинені, магазини також але не всі, бачила до прикладу, що працює «Алло», – розповідає Марія.

Київ, Контрактова площа

 

Хмельницький: обурились водії маршруток

Як розповів студент із Хмельницького Владислав Божок, у його місті нещодавно було зафіксовано інцидент, коли охочі потрапити до салону маршрутного таксі пошкодили камінням транспортний засіб, лише із тієї причини, що водій дотримувався встановленої норми у 10 осіб в одному напрямку. Це викликало свого роду страйк водіїв, які обслуговують маршрут.

 

 

Хмельницький, площа біля кінотеатру Шевченка

Діана Бугай

Реклама

Залишити коментар