В українську ГТС планують інвестувати 39 млрд грн

Оператор газотранспортної системи України планує інвестувати у розвиток ГТС 39 мільярдів гривень протягом наступних 10 років.

Відповідний інвестиційний план державного підприємства затвердив національний енергетичний регулятор.

Інвестиції у ГТС у часі розподіляться нерівномірно. Зокрема, у 2020 році планується вкласти у розвиток ГТС 1,49 мільярда гривень, у 2021-2022 роках — 19,7 мільярда гривень, у 2023-2029 роках — 17,52 мільярда гривень.

«План розвитку базується на прогнозі розвитку внутрішнього видобутку та споживання газу, а також на обсягах транзиту згідно з новою угодою з Газпромом», — зазначають в Операторі ГТС.

Там уточнюють, що вкладатимуть гроші виключно у ту інфраструктуру, яка буде використовуватися навіть у разі припинення транзиту російського газу через територію України до Європи.

Протягом 2020 року Оператор ГС планує придбати нові компресорні станції, закупити нову техніку, провести реконструкцію та ремонт низки трубопроводів, газорозподільчих станцій тощо.

30 грудня, за 1 добу до закінчення угоди про транзит газу, Україна та Росія підписали новий контракт на транзит, а також низку інших домовленостей. Серед них, зокрема, відмова Нафтогазу та Газпрому від судових спорів одне проти одного, виплата Газпромом 2,9 мільярда доларів компенсації за рішенням арбітражів та пробачення Україною 7,4 мільярда доларів штрафу за порушення Газпромом антимонопольного законодавства.

Реклама

Залишити коментар