Зеленський про повернення Криму і територій Донбасу: «потрібно спробувати без війни»

За словами президента, повернення окупованих територій повинно проходити в діалозі, «без жертв або мінімізуючи жертви».

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що деокупації Криму і окремих територій Донецької і Луганської областей слід домагатися не військовими діями, а за допомогою діалогу. Про це він розповів в інтерв’ю британському виданню The Guardian, переклад якої опублікований на сайті Офісу президента.

«Нам усім потрібен однозначний діалог з Росією, тому що жодна війна ще не закінчилася добре. Є у нас і такі політики, які багато кричать, кажуть: «Завтра в бій ідемо. Зайдемо на Донбас. Зайдемо до Криму. Повернемо нашу землю». Ми дуже хочемо повернути, але сотні тисяч людей можуть загинути. Може, мільйони. Може бути повномасштабна війна. Тому це – шлях вікінгів. Ми вже давно живемо в зовсім іншому, сучасному світі», – сказав президент.

За його словами, повернення окупованих територій повинно проходити в діалозі, «без жертв або мінімізуючи жертви».

«Для кого це все у підсумку? Надра, землі? Для кого ми все це робимо? Для людей. Який сенс, щоб загинули мільйони людей, але ми повернули території. Який? Повернемо, будемо цьому дуже радіти, а потім будемо мільйон людей ховати. Що первинне?» – зазначив Зеленський.

При цьому він підкреслив, що Україна буде відповідати в разі ескалації ситуації на непідконтрольних Україні територіях.

«Ми не повинні вибирати, яким чином завдати удару, яким чином атакувати. Це неправильно. Якщо на нас нападуть, якщо продовжуватиметься ескалація, звичайно, ми будемо відповідати. Жорстко відповідати. У нас сильна армія, ми дуже підросли за останні роки. Я вважаю, що у нас одна з найсильніших армій у Європі. І це, до речі, всі засвідчують: європейські, американські військові експерти. Тому… Але потрібно спробувати без війни», – заявив президент України.

26 лютого, під час виступу на форумі Age of Crimea в Києві, президент України Володимир Зеленський повідомив, що День опору Криму російської окупації відзначатиметься в Україні на державному рівні щорічно 26 лютого.

Зеленський також заявив, що питання Криму не знімається з порядку денного і не може стати «ціною для миру на Донбасі».

Реклама

Залишити коментар