Рада звільнила генпрокурора Руслана Рябошапку

Верховна Рада України висловила недовіру генеральному прокурору Руслану Рябошапці

За відповідне рішення проголосували 263 депутати під час позачергового засідання у четвер, 5 березня.

Як повідомлялося, напередодні у ВР зареєстрували проєкт постанови №3154 про висловлення недовіри генеральному прокурору Руслану Рябошапці. Проєкт підписали більше 100 народних депутатів, у тому числі – від фракції “Слуга народу”.

У пояснювальній записці до постанови зазначено, що за більш ніж пів року перебування на посаді Рябошапка “не продемонстрував будь-якої активності в розслідуванні протиправної діяльності вищих посадових осіб держави, за час його каденції жодного резонансного досудового розслідування, а також – щодо топчиновників, не доведено до кінця, жодного обвинувального акта у таких справах до суду не направлено і, як наслідок, вироків судом не винесено”.

Зокрема, в записці згадуються виробництва за екс-секретаря РНБО Олегу Гладковскому, міському голові Львова Андрію Садовому, бізнесменові Вадиму Альперіну і про діяльність дочірніх компаній Burisma в Україні.

Верховна Рада 29 серпня 2019 року призначила Руслана Рябошапку на посаду генерального прокурора. До цього він працював заступником глави Офісу президента.

Під час президентських виборів Рябошапка був радником Володимира Зеленського з правоохоронної та антикорупційної політики, а до того працював у НАЗК.

На посаді генпрокурора він ініціював реформування відомства. 19 вересня минулого року парламент ухвалив закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів Укрїни щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури”.

Закон також передбачає зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15 тис. до 10 тис. осіб.

Реформа відомства розпочалася з атестації прокурорів Генеральної прокуратури і включала в себе перевірку прокурорів та створення Офісу Генерального прокурора. Заяви про намір пройти атестацію написали 1083 прокурори Генеральної прокуратури. З них успішно пройшли три етапи 610 прокурорів, тобто 56%.

У березні розпочався другий етап реформи прокуратури, який передбачає переатестацію прокурорів обласних прокуратур і створення на їх базі регіональних прокуратур.

У червні переатестацію мали пройти прокурори місцевих прокуратур.

Реклама

Залишити коментар