Нідерланди в 2014 році планували надіслати 1000 військових на місце катастрофи MH17 – De Telegraaf

Нідерланди в липні 2014 року були готові надіслати один зі своїх елітарних підрозділів загальною чисельністю близько тисячі військових для охорони місця падіння літака рейсу МН17 авіакомпанії Malaysia Airlines, повідомляє нідерландська газета De Telegraaf 3 березня.

«План передбачав надсилання 1000 нідерландських військових, які б заїхали на цю територію із легкою зброєю та тим, що вміщується у їхні рюкзаки», – твердить видання, посилаючись на командувача армії Нідерландів генерал-лейтенанта Мартіна Війнена.

Близько 1000 військовослужбовців із Австралії, громадяни якої також загинули в результаті збиття рейсу MH17, були готові підтримати операцію Нідерландів, повідомляє De Telegraaf.

Розгортання передбачало контроль на площі 35 квадратних кілометрів на місці катастрофи впродовж кількох днів, щоб допомогти працівникам рятувальникам та криміналістам знайти тіла загиблих.

Влада в Гаазі скасувала цю місію, оскільки підтримувані Росією бойовики, які контролювали територію, зрештою погодилися співпрацювати в питанні репатріації останків. Нідерланди згодом надіслали 40 неозброєних поліцейських для пошуку жертв катастрофи MH17.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту.

За узгодженням із Україною, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих. У міжнародну Спільну слідчу групу (JIT), яка розслідує обставини збиття рейсу MH17, входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії й України.

У травні 2018 року міжнародна Спільна слідча група дійшла висновку, що лайнер був збитий ракетою з комплексу «Бук», що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базувалася в Курську.

9 березня 2020 судова колегія почне розгляд першої кримінальної справи за підсумками розслідування причин катастрофи літака.

3 лютого прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом підозрюваним у справі щодо збиття літака рейсу МН17 в небі над Донбасом у липні 2014 року – трьом громадянам Росії і одному України.

Росія, попри дедалі більше число свідчень, продовжує заперечувати свою причетність до збиття літака і заявляє, що оприлюднені наразі матеріали Спільної слідчої групи не містять ніяких твердих доказів.

Слідчі, зі свого боку, підкреслюють, що, публікуючи свої висновки, вони свідомо не оприлюднюють конкретних доказів цих висновків, бо ці докази будуть оголошені вже безпосередньо на судових процесах.

 

Фото – Reuters

Реклама

Залишити коментар