МОН анонсувало підвищення плати за навчання для контрактників

Уряд ухвалив зміни щодо мінімальної ціни контрактного навчання для 38 найпопулярніших спеціальностей в Україні

Про це повідомили в прес-службі Міністерства освіти та науки.

Як зазначає очільниця відомства Ганна Новосад, зараз держава платить за одного студента-бюджетника в середньому у два з половиною рази більше, ніж середня ціна за контракт.

Аби почати вирівнювати цю ситуацію, з 1 вересня вартість контрактного навчання на 38 спеціальностей (зі 121) складатиме не менше 60% від суми, яку платить держава за бюджетника. Зміни не торкнуться студентів, які вже навчаються.

«Вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у регіоні. Якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати в області, університети зможуть не підвищувати її», — уточнили в МОН.

Ці правила стосуються 38 найпопулярніших спеціальностей: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика, фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа та інші.

«Тобто правило мінімальної вартості на контракт не зачепить інші 83 спеціальності: інженерні, технологічні, гуманітарні, природничі, аграрні, педагогічні науки», — йдеться у повідомленні.

Вирівнювання відбуватиметься поступово, кажуть у МОН. Так, у 2020 році мінімальна сума контракту повинна становити не менше 60% від плати за бюджетника, у 2021-му — 70% та у 2022-му — 80%.

«Мінімальна ціна контрактного навчання діятиме для державних університетів та тих приватних, які отримуватимуть державне фінансування», — додали у відомстві.

У МОН наголосили, що громадяни мають право отримати податкову знижку на витрати на навчання. Батьки студентів або самі студенти, якщо вони протягом навчання працюють, можуть повернути 18% вартості контракту. Також держава надаватиме пільгові кредити за ставкою 3% на навчання в університетах

Реклама

Залишити коментар